Când am fost întrebată dacă soțul meu mă face fericită, am răspuns „Nu”.

Întotdeauna am crezut că fericirea este un indicator, un rezultat, o măsură. De exemplu, o soție și o mamă tânără – este o femeie fericită, în timp ce, o femeie singură de 30 de ani este probabil, o persoană profund nefericită. Mă gândeam că fericirea femeii depinde de relația din familie – cât de mult o iubesc soțul și copiii. De asemenea, că fericirea este în sănătate, succes, prosperitate, vreme însorită etc.

Și acest concept de fericire – era sprijinul meu. La urma urmei, era argumentat și logic. Problema însă era că, după ce am dobândit acele lucruri pe care le asociam cu fericirea, mă simțeam o femeie nefericită. În același timp, îmi reproșam – „Ce ți se întâmplă? Ai totul, o familie, un soț, bani, prieteni – de ce ești nemulțumită?”

Și în momentul în care aveam cel mai mult nevoie de un răspuns, am auzit o parabolă înțeleaptă: „Soțul tău te face fericită? – Nu”. Aceasta a devenit revelația mea! Răspunsul la întrebările care mă chinuiau atâția ani.

S-a dovedit că fericirea deja există în noi. Nici soțul, nici copiii, nici cariera nu sunt responsabili pentru acest lucru. Mai exact, ei ar putea fi responsabili – soțul te poate purta în brațe toată ziua, dar puțin probabil îți va putea pune toată viața pe altarul fericirii. Copilul te poate distra și venera mulți ani, dar în final va crește și va pleca din casa părintească. Cariera se încheie la pensie. Sănătatea este înlocuită de boală și invers. Vacanțele se termină. Părinții îmbătrânesc. Vremea se schimbă.

Adică, viața este schimbătoare. Și în loc să aștepți stabilitate, trebuie să-ți dezvolți abilitatea de a fi fericită și împlinită în fiecare zi. Și să nu pui responsabilitatea pentru fericirea ta pe alte persoane sau circumstanțe.

Nu uita: fericirea este, în primul rând, alegerea ta!