7 motive pentru care nu poți construi relații și ești încă singur.

Greșeli și confuzii care te împiedică să cunoști oameni noi, să dezvolți relații și să fii fericit(ă).

1. Ți-e teamă de apropiere

Poate că ai avut o experiență negativă în trecut: ai fost rănit(ă), partenera/partenerul te jignea, despărțirea a fost grea. Sau ai avut o copilărie dificilă – probleme cu părinții, dificultăți la școală.

Drept urmare, relațiile apropiate sunt asociate cu ceva teribil și neplăcut, ți-e teamă că vei fi din nou rănită și nu lași potențialii parteneri să se apropie de tine.

Acest comportament poate fi un semn că nu ai depășit experiențele negative din trecut. Poate că doar ai nevoie de timp. Sau, dacă situația durează, ai nevoie de ajutorul unui psiholog.

2. Consideri că nu meriți nimic bun

Te consideri o persoană neatractivă, stupidă, ridicolă și neinteresantă – și crezi că având acest set de calități negative nimeni nu are nevoie de tine.

Percepția despre noi înșine este distorsionată de experiențe, setări și capcane cognitive negative. Există puține șanse ca ceilalți te vadă ca fiind o persoană carismatică, atrăgătoare și inteligentă. Dar vei afla asta doar dacă ieși din cochilie și încerci să comunici cu omul care îți place.

3. Idealizezi relațiile

Crezi că relația ar trebui să se dezvolte conform unui scenariu strict definit. Întâlniri frumoase, flori și cadouri, perspective comune, după a doua întâlnire vă sărutați, după a cincisprezecea vă mutați împreună, după un an de relație îi cunoști părinții, apoi planificați nunta etc..

Adevărul este că nu există un scenariu universal al relațiilor ideale, deoarece în ele participă oameni vii, cu interesele și nevoile lor.

Merită să accepți de la bun început că realitatea nu întotdeauna corespunde imaginii fictive.

4. Ai cerințe prea mari

Vrei să întâlnești un superom, fără defecte. Cu mai puțin nu ești de acord. El trebuie să arate într-un anumit fel, să aibă o listă clară de interese, să câștige o anumită sumă.

Da, este firesc să-ți alegi partenerul după anumite criterii. Dar aceste cerințe trebuie să fie cel puțin reale.

5. Visezi să-ți întâlnești sufletul pereche

Mitul este foarte romantic, dar, din păcate, te poate lăsa singur(ă). Crezând în această idee, așteptăm un semn de sus, dragoste la prima vedere, relații impecabile și armonioase. În consecință, pierdem oamenii interesanți cu care am putea fi fericiți.

Este important să-ți amintești că povestea cu sufletul pereche este doar un basm frumos și în orice relație trebuie să depui eforturi.

6. Grăbești evenimentele

De abia ai întâlnit un bărbat și deja planifici viața voastră împreună, nunta și copiii. De la primele întâlniri, insiști pe apropierea fizică. După câteva săptămâni de relație îi mărturisești dragostea și ceri o declarație reciprocă. O astfel de presiune poate înspăimânta bărbatul, iar relația se va încheia fără să înceapă.

Este important să-ți asculți partenerul, să nu faci presiune asupra lui și să vă mișcați  în același ritm.

7. Ai nevoie de relație pentru că…

Ai deja 30 de ani, prietenii tăi deja s-au căsătorit sau trebuie să te oprești și să-ți creezi o familie. Dacă omul este singur, el poate avea gânduri că ceva este în neregulă și că fiecare trebuie să aibă un partener.  În încercarea de a-și completa golul el caută să aibă pe cineva alături.

Această abordare pare a fi o relație de interes. Poate că se potrivește unor oameni, dar cu siguranță nu tuturor. Toate acestea se pot încheia cu supărare, dezamăgire și o despărțire urâtă. Prin urmare, este mai bine să intri într-o relație atunci când ești pregătit(ă) pe deplin pentru ea.