Ce este supărarea și cum poate fi depășită ( 5 pași esențiali).

Supărarea poate fi de 2 tipuri:

Supărarea externă – este cauzată de încălcarea acordurilor încheiate anterior și distrugerea așteptărilor, care aveau toate drepturile să existe, deoarece acordurile au fost exprimate și auzite de părți.

Supărarea internă – este supărarea a cărei sursă sunt convingerile interne ale persoanei, ce nu sunt susținute de realitatea externă. Cum funcționează această supărare?

Foarte simplu: femeia are în minte o convingere – că bărbatul trebuie să facă, să-i ofere, etc.. Aceste convingeri bazate pe imaginea unui bărbat ideal pe care îl are în minte, dau naștere unor așteptări de la un bărbat real. Și ea așteaptă ca bărbatul să-i ofere, să o conducă, să sune. Dar el nu face asta. Ea se supără. El nu înțelege de ce. Lucrurile se agravează atunci când femeia îi spune că este supărată pentru că nu a făcut ceva, cândva. Bărbatul poate reacționa agresiv, pentru că, în primul rând – nu i-a promis și, în al doilea rând, ea nu i-a cerut asta. Mai simplu: el nu știa și nu se gândea, iar ea s-a supărat.

Relațiile de gen sunt cel mai clar exemplu, dar, în realitate, astfel de situații se întâmplă tot timpul. Însă poți face față supărării și chiar poți beneficia de ea în felul următor:

1. Conștientizează că simți supărarea

Aici și acum, conștientizează-ți sentimentele – aceasta este jumătate din soluția problemei.

2. Compară indicatorii interni cu realitatea.

Amintește-ți limitele stabilite în relația cu cel pe care te-ai supărat. Ce ai convenit cu această persoană și ce nu. Dacă se dovedește că nu au existat acorduri, atunci supărarea este internă, iar dacă au existat acorduri, atunci supărarea este externă.

3. Supărarea internă: înțelege de ce aștepți ceva ce nu ți s-a promis niciodată.

Aici este nevoie de multă muncă interioară, în primul rând pentru că necesită realizarea faptului că relația nu se construiește cu o persoană reală, ci cu o anumită imagine internă. Uneori, pentru ca această supărare să se dizolve, este suficient să-ți dai seama că persoana nu ți-a promis nimic. Singura cale de ieșire din această situație este de a construi o relație adevărată cu acest om, de a-l vedea adevărat și de a-i spune despre dorințele tale. În timp ce construim relații cu imaginea din cap, nu se va întâmpla nimic bun.

4. Supărarea exterioară: vorbește cu cel pe care te-ai supărat

Nu trebuie să taci despre supărare și să eviți contactul. Supărarea nu va dispărea. Dimpotrivă, îți va lua și mai multă energie vitală. Cel mai bun lucru este să vorbești despre sentimentele tale și să schimbi situația așa cum ai nevoie.  De ce uneori nu putem face acest lucru? Pentru că nu știm cum să vorbim despre sentimentele noastre; sau țipăm, sau nu am fost auziți niciodată și credem că această exprimare nu va schimba nimic.

Indiferent de supărarea pe care o simți (internă sau externă) – este necesar să lucrezi cu ea.

5. Simte supărarea

Dacă te-ai supărat, atunci ceva merge prost în relația cu cealaltă persoană. Și în acest moment s-a ivit o șansă unică să ai grijă de tine: să înțelegi ce merge prost și să corectezi asta, să-ți conturezi nevoile și limitele. Iar pentru a corecta trebuie să te exprimi. Și această exprimare nu întotdeauna este blândă, ea poate fi agresivă.

În esență, supărarea – este agresivitatea reținută și singura cale de ieșire din supărare – este de a-i oferi o ieșire. Există două modalități de a face acest lucru:

în cazul supărării interne – să înțelegi că nu ai pe cine să te superi și să-ți îndrepți energia pentru studierea dorințelor și construirea unei relații cu o persoană reală;

în cazul supărării externe – să răspunzi la timp cu privire la ceea ce se întâmplă și să stabilești granițe, astfel încât acestea să răspundă nevoilor tale.