Cele 6 emoții de bază care trebuie acceptate pentru funcția lor utilă.

Emoțiile pot varia ca intensitate și ca frecvență a manifestărilor. Dar toți oamenii le simt la fel. Fiecare experimentează stări care se formează din câteva emoții.

FRICA

Emoția care apare la detectarea pericolului.

Frica este un program vechi și necesar pentru a supraviețui, pentru siguranță și autoapărare, deși acum majoritatea semnalelor de frică sunt complet lipsite de sens. În trecut omul era pus în situația să se apere permanent, acum însă nu mai există o astfel de necesitate.

Există frici raționale (reale, care ne amenință viața și sănătatea) și iraționale (ireale, fictive), dar creierul le evaluează la fel. Frica este ascunsă atât de adânc în noi, încât de multe ori renunțăm la acțiuni, percepând-o ca pe un indiciu al intuiției. Dar ea este doar o reacție a creierului, care ne spune că avem în față ceva nou și necunoscut. Atunci când acțiunea devine obișnuită, frica se diminuează. Este important să „mergem în frică”.

DEZGUSTUL

Emoția pentru înstrăinare și respingere, cu atingere minimă.

Funcția acestei emoții este de a distinge ceea ce este dăunător de ceea ce este util. Dezgustul este un semnal de avertizare al unui exces.

Dacă simți dezgust pentru o persoană, este mai bine să nu intri în nicio relație cu ea, deoarece acest sentiment are un efect cumulativ și mai devreme sau mai târziu vei rupe această relație. Este important să observi această emoție, deoarece semnalează posibile daune sau probleme.

FURIA

Emoția pentru schimbarea situației sau pentru distanțare.

Această emoție este plină de resurse și este utilă, deși de multe ori este considerată în mod greșit dăunătoare. Furia este asociată cu atingerea scopului și dispare datorită acțiunilor fizice. De exemplu, facem pași pentru atingerea obiectivului. Dacă nu acționăm, această energie se îndreaptă spre interior și distruge omul, ducând la tulburări psihosomatice.

Este important să-ți exprimi furia, să o exteriorizezi.

TRISTEȚEA

Emoția care ne ajută la finisarea relației, la crearea unei integrități noi a organismului și la restabilirea limitelor.

Această emoție este legată de trecut, pentru că omul se întristează atunci când pierde ceva foarte semnificativ. Întristarea este o reacție adecvată la anumite evenimente ale vieții, ea ne ajută la depășirea pierderii și este experimentată de fiecare persoană.

Fiind trist, omul nu-și poate îmbunătăți situația financiară, nu-și poate atinge obiectivele. El nu are energie pentru a merge mai departe, totul este îndreptat spre trecut.

Funcția tristeții – este de a te recupera. Și este important să-ți acorzi timp pentru a te întrista în mod conștient. Petrece timpul în natură, relaxează-te.

BUCURIA

Emoția asociată cu capacitatea de a ne satisface pe deplin nevoia actuală.

Când experimentăm bucurie, corpul și mintea noastră se află într-o stare relaxată, ceea ce ne permite să ne restabilim energia. Bucuria apare atunci când omul atinge un țel sau obține un rezultat important pentru sine.

Emoția bucuriei este forța motrice. Dacă în interior există suficientă acțiune și plăcere, omul le simte. Cu cât creierul va aloca mai multă dopamină pentru un scop, cu atât este mai probabil că omul va atinge acest obiectiv. Obiectivele nu sunt atinse de noi, ci de creierul nostru cu ajutorul corpului. Dacă îl ajutăm să înțeleagă unde poate obține ceea ce își dorește, creierul construiește și generează lanțul corect de evenimente. Merită să creăm o imagine vizibilă a realității dorite, astfel încât creierul să inventeze o modalitate de a crea această realitate.

SURPRINDEREA

Emoția care apare din cauza circumstanțelor neașteptate. Ea se poate transforma în interes.

Informațiile care ne-au surprins cu ceva sunt mai acceptabile pentru noi decât cele care ne-au bucurat. Această emoție ne ajută să creștem. Cu cât suntem mai surprinși, cu atât este mai lungă speranța de viață.

Emoțiile de bază mai includ:

– durerea – reduce potențialul energetic al omului, este asociat cu mila de sine și sentimentul de singurătate;

disprețul – se poate manifesta înaintea furiei și dezgustului sau împreună cu ele;

vinovăția – apare atunci când omul se simte responsabil pentru nerespectarea normelor și regulilor;

rușinea – poate ajuta omul să-și mențină respectul de sine sau îi poate provoca dorința de a se ascunde.

Este important să înțelegem și să acceptăm fiecare emoție care apare, deoarece toate emoțiile au funcția lor utilă.