Când cineva te înșală sau te tratează prost, problema este în el, nu în tine.

„Durerea te face mai puternic. Lacrimile te fac mai curajos. Inima frântă te face mai înțelept. De aceea, mulțumește-i trecutului pentru un viitor mai bun.”

Toți ne confruntăm cu trădarea și minciuna din partea partenerilor noștri. În trecut când, m-am confruntat cu trădarea persoanei aparent apropiate, în primul rând m-am gândit că eu sunt de vină pentru tot, că eu am fost cea care l-a împins la trădare.

Atunci eram convinsă că ceva este în neregulă cu mine. Nu m-am simțit niciodată demnă de iubire. Și nu numai de iubire. Mi se părea că nu sunt suficient de slabă, frumoasă, deșteaptă, talentată…

Și am parcurs un drum lung pentru a înțelege un fapt simplu: când cineva mă tratează nedemn, rareori este din vina mea. Comportamentul oamenilor spune multe despre ei și nimic (sau aproape nimic) despre noi.

Cred că toți ar trebui să fim suficient de maturi ca să ne asumăm responsabilitatea pentru sentimentele noastre și să încercăm să nu le punem pe seama cuiva.

Înainte de a conștientiza asta, trădarea omului drag mi-a frânt lumea. Mi se părea că acțiunile sale mă fac automat nevrednică nu numai de iubirea lui, ci de iubire în general.

Însă acum, înțeleg ce valorez și înțeleg că nimeni nu-mi poate lua asta. Toți ne naștem demni – demni de iubire, de o viață bună, de fericire.

Nu sunt obligată să dovedesc nimănui nimic.

Mi-am dat seama că sunt mai mult decât demnă de dragoste și fidelitate și, dacă cineva nu vrea sau nu mă poate trata așa cum îl tratez, aceasta nu este vina mea și acest lucru nu spune absolut nimic despre mine.

Relația ar trebui să fie un loc de creștere spirituală, ceva care ne face viața mai bună, mai fericită.

Iubirea este întruchiparea energiei pozitive. Dacă cineva încearcă să-ți taie aripile și să te pună într-o cușcă, aceasta nu este iubire, chiar dacă această cușcă este de aur. Aceasta este încercarea de a te controla și de a te stăpâni.

Iubirea este întotdeauna suficientă, doar că ea ar trebui să fie iubire adevărată, manifestată prin acțiuni iubitoare și nu prin cuvinte goale, chiar dacă aceste cuvinte sunt frumoase. Nu poți spune că iubești pe cineva și, în același timp, să-l minți. Dragostea și falsitatea sunt concepte care se exclud reciproc.

Vreau să vă împărtășesc principalele lucruri pe care le-am înțeles din relațiile mele eșuate:

1. Când partenerul te înșală sau te minte, acesta nu este niciodată direct legat de tine.

Ești întotdeauna suficient de bună, chiar și atunci când cuvintele și acțiunile partenerului te fac să te îndoiești.

2. Comportamentul nedemn al partenerului nu aruncă o umbră asupra ta.

Dacă partenerul te înșală, nu trebuie să-ți fie rușine și să încerci să ascunzi asta, de parcă ar fi vina ta. De fapt, acest comportament indică faptul că el are probleme pe care ar fi trebuit să le rezolve înainte de a încerca să construiască relații cu cineva.

3. Stima de sine depinde doar de modul în care te percepi, de nimic altceva.

Și cu siguranță nu de greutatea ta, dacă ești într-o relație sau cât de prestigioasă este munca ta.

4. Iubirea niciodată nu este rea. Iubirea este minunată, curată și simplă.

Trădarea este rea și dureroasă, minciuna este rea, inima frântă este rea și toate aceste lucruri nu au nicio legătură cu iubirea.

Da, toate astea ne dor, dar trădarea, minciuna și dorința de a-i răni pe cei dragi sunt generate de frică, nu de iubire. Numai iubirea poate vindeca rănile provocate de trădare, mai ales, iubirea de sine. Iubește-te așa cum meriți. Începe astăzi.

5. Faptul că ultima ta relație a eșuat, nu înseamnă că următoarea va fi la fel.

Nu renunța la iubire – mai bine renunță la oamenii care prin acțiunile lor, au încercat să-ți demonstreze că iubirea este rea.

„Cea mai puternică și îndelungată relație pe care o vei avea vreodată, este relația cu tine însăți”.