4 surse de energie care ne fac viața semnificativă. Iată cum îți suplinești rezervele.

Te întorci acasă de la serviciu și te „lipești” de televizor sau telefon? Sau ți se întâmplă să dormi suficient și să ai forță, dar totul ți se pare plictisitor, lipsit de bucurie? Cum să ieși din acest cerc vicios și să simți din nou că trăiești?

Nivelul nostru de energie este determinat de cât de mult ne dorim să trăim, dacă știm pentru ce ne trezim dimineața și pentru ce ne întoarcem seara acasă.

Cândva am citit cartea ”Fii în formă.” Autorii ei Jim Loer și Tony Schwartz ofereau sfaturi simple, dar eficiente. Ei repartizează energia în 4 tipuri: fizică, emoțională, intelectuală, spirituală. Echilibrul lor face ca viața noastră să fie nu numai împlinită, ci și semnificativă, completă.

La bază se află energia fizică. Este despre cât de mult dormim, cum ne alimentăm, dacă petrecem timpul în natură, ne permitem să ne odihnim. Cel puțin 5 minute dedicate gimnasticii după trezire, micul dejun savurat pe îndelete – acestea te vor „încărca” la începutul zilei. Iar înainte de somn este mai bine să renunți la telefon și să nu adormi în fața televizorului. Acest lucru îți va permite să-ți „descarci” creierul și, prin urmare, să ai un somn liniștitor.

Par sfaturi simple și evidente, dar oare le urmăm pe toate? Pentru că fără o bază solidă, nu poți construi o casă bună.

 

Energia emoțională – ai un hobby? Îți permiți să cheltui timp pentru el? Când ai fost ultima dată la o expoziție, la teatru sau la un concert? La un meci de fotbal dacă ești fan? Sau poate că este timpul să te întâlnești cu prietenii?

Acest tip de energie se restaurează din orice activitate care îți aduce bucurie. Dacă le vei planifica în mod conștient, vei fi surprins cât de colorată devine viața.

Energia intelectuală – se declanșează atunci când îi oferi minții sarcini interesante. Amintește-ți sentimentul când ai găsit o soluție la problema ta. Cum te-ai simțit atunci?

Vreau să-ți reamintesc din nou de echilibru. Dacă munca ta este legată de căutarea constantă a soluțiilor, atunci energia ta intelectuală este în exces, iar supraîncărcarea doar te va afecta. Dar dacă simți că creierul tău se „usucă”, atunci este timpul să faci ceva. Chiar și drumul nou spre casă pe care l-ai descoperit recent – va reînvia materia ta cenușie.

Energia spirituală – sau se mai numește și energia obiectivului. Orice, chiar și cel mai mic obiectiv care are sens pentru tine în acest moment, devine bateria vieții.

Un exemplu banal. Ești în întârziere și vezi autobuzul care pleacă. Ușile se închid, dar tu ca un tigru la vânătoare te grăbești și intri în ultimul moment. De unde ai găsit această forță și agilitate?

Obiectivele nu neapărat trebuie să fie stresante și pe termen scurt. Obiectivele mari care sunt deosebit de importante pentru tine, îți oferă cea mai mare energie. Poate că acum nu ai încă un astfel de țel, dar, observându-ți cu atenție emoțiile, sentimentele, îl poți descoperi.

Acum este timpul să faci un experiment. Evaluează de la 0 la 10 valoarea fiecăreia dintre cele patru surse de energie. Dacă cel puțin una dintre ele este mai mică decât „5”, atunci ai un motiv să reflectezi și să acționezi.

Cunoști și alte metode de recuperare a energiei? Împărtășește-ne în comentarii.