10 trucuri psihologice care te vor ajuta să nu mănânci în exces.

Excesul de greutate – este o adevărată tragedie a timpului nostru. Cert este că mulți oameni fac eforturi mari pentru a scăpa de kilogramele în plus, dar, deseori, nu obțin rezultatul dorit.

Să faci mai multă activitate fizică sau să încui frigiderul? De fapt, totul este mult mai simplu. Cel mai cunoscut psiholog din Marea Britanie Richard Wiseman îți oferă 10 secrete pentru a scăpa rapid de kilogramele în plus.

1. Mănâncă din vase mici.

În două farfurii poate fi aceeași cantitate de mâncare, dar într-o farfurie mai mică, porția pare vizual mai mare. Într-un cuvânt, cu cât este mai mic vasul, cu atât porția este mai mică.

2. Dacă ești stângaci, învață să mânânci cu mâna dreaptă și invers.

Acest lucru este valabil atât pentru gustări, cât și pentru mesele principale. Volumul porției mâncate se va reduce cu 20%!

3. Bea din pahare înalte și înguste. 

La prima vedere, se pare că într-un pahar lat este mai puțin lichid decât într-unul îngust și înalt. Totuși, aceasta nu este decât o iluzie, deoarece volumul primului pahar este de fapt mai mare!

4. Agață o oglindă în bucătărie.

În timpul unui experiment psihologic, în fața subiecților a fost pusă o oglindă și două farfurii cu mâncare sănătoasă și nesănătoasă. După cum s-a dovedit, sub influența oglinzii, oamenii au devenit mai conștienți și au preferat alimentele sănătoase.

Sugestie: poți lipi o oglindă pe frigider.

5. Mestecă o gumă atunci când simți foame.

Alege o guma de mestecat cu fructe, deoarece menta sau mentolul pot schimba gustul alimentelor sănătoase.

6. Mănâncă încet.

Oamenii care iau masa rapid – mănâncă mai mult. Încetinește ritmul și pune lingura (furculița) pe farfurie după ce ai mâncat fiecare bucată.

7. Folosește vase mici și adânci de culoare roșie. 

Studiile au arătat că intuitiv oamenii mănâncă mai puțin, dacă mâncarea este pe o farfurie roșie, deoarece această culoare este asociată cu semnul ”STOP”.

8. Deconectează televizorul în timp ce mânânci.

Prânzul în fața „ecranului albastru” ne obligă involuntar să mâncăm mai mult. Dacă te obișnuiești să nu privești televizorul în timp ce mănânci, asta îți va reduce prânzul (cina) cu 50%!

9. Fotografiază toate produsele nesănătoase pe care vrei să le mănânci.

Acest lucru te poate ajuta să reduci cantitatea de alimente consumate cu mai mult de o treime.

10. Evită asortimentul mare de alimente. 

Când omul vede o alegere mare de alimente pe farfurie, el cu siguranță vrea să le încerce pe toate. De aceea, este mai bine să pui pe farfurie aceeași cantitate de alimente, dar asortimentul să fie mai mic.

Chiar și o problemă atât de sensibilă precum este supraalimentarea poate fi abordată creativ!