Obsesia în relații: cauze, semne și cum poți evita politicos un interlocutor obsesiv.

De ce suntem atrași să comunicăm cu unii oameni, iar pe alții îi evităm? Uneori omul chiar este interesant, dar este atât de prezent în viața noastră încât ne provoacă iritare și ne pierdem tot interesul pentru el. Omul obsesiv cere prea multă atenție, impunându-și constant sentimentele, gândurile, sfaturile, acțiunile … Prin urmare, acest lucru doar ne provoacă iritare și disconfort în comunicare.

Există două tipuri de oameni obsesivi:

Primul tip: care impun celorlalți problemele lor și cer forțat ajutor pentru soluționarea acestora. Încalcă spațiul personal. Nu se întreabă dacă interlocutorul are timp și dorința de a se ocupa de problemele lor. Cu cât această invazie este mai intensă, cu atât este mai enervant.

Al doilea tip: exprimă dorința de a te ajuta, îți vrea binele, chiar dacă nimeni nu i-a cerut ajutorul. Astfel omul se afirmă, își crește respectul de sine.

Conflictul apare atunci când un participant nu-și înțelege obsesia, iar celălalt este prea educat și nu vrea să-i spună despre disconfortul său. În cele din urmă răbdarea se epuizează, ceea ce duce la conflicte sau chiar la despărțire (într-o relație romantică).

Cauzele obsesiei:

– lipsa încrederii în sine;

– stima de sine scăzută;

– frica de singurătate.

Semnele obsesiei:

– gelozia;

– controlul total al partenerului;

– lipsa independenței;

– concentrarea atenției asupra altei persoane;

– lipsa intereselor personale și a prietenilor;

Obsesia este un concept relativ. Dacă dorința a doi oameni apropiați de a fi împreună tot timpul este reciprocă, atunci nu va fi obsesie pentru ei, ci o normalitate. Uneori obsesia omului se manifestă doar cu timpul, întrucât oamenii se schimbă de-a lungul vieții. Își schimbă hobby-urile, interesele, munca, situația financiară, cercul de comunicare etc.

Pentru a nu jigni interlocutorul, există mai multe modalități de a-l evita politicos.

1. Schimbă subiectul conversației.

2. Întrerupe comunicarea, motivând că ești ocupat.

3. Evită întâlnirile personale.

4. Spune-i omului direct despre problemă. Oamenii obsesivi pot fi atât de pasionați de un subiect, încât nu observă lipsa interesului interlocutorului.

Atunci când omul își conștientizează obsesia, el încearcă să rezolve această problemă. O opțiune bună ar fi să-ți ocupi timpul cu ceva interesant. Să-ți schimbi gândirea în direcția activității. Să-ți crești încrederea în forțele proprii cu noile tale realizări. Ca răspuns la acest lucru, omul care te evita – va fi deschis pentru comunicare.