8 lucruri pe care nu ești obligată să le faci într-o relație.

Este important să-ți păstrezi granițele și să nu tolerezi ceea ce nu-ți place.

1. Să-ți sacrifici interesele, dorințele și obiectivele.

Să renunți la hobby-urile tale, pe motiv că partenerului tău nu-i place ceva. Să renunți la carieră pentru că el vrea să-i dedici lui tot timpul sau consideră că munca lui este mai importantă.

A accepta asta înseamnă să te pierzi pe tine. Și pe termen lung, o uniune nu poate fi stabilă și armonioasă atunci când cineva se simte nefericit și nerealizat.

2. Să fiți împreună 24/7

Relațiile – nu sunt sclavie, ci o uniune voluntară. Menținerea granițelor și respectarea celorlalți este o condiție foarte importantă. În caz contrar, puteți obosi repede unul de celălalt, vă veți epuiza și nu veți mai ieși din conflicte.

3. Să te schimbi de dragul partenerului

Desigur într-o relație ne schimbăm, ne dezvoltăm și creștem. Dar este important ca acest proces să fie natural și voluntar. Dacă partenerul îți cere să-ți schimbi aspectul, caracterul, interesele sau opiniile și, în același timp, face presiune, te manipulează, îți dă ultimatumuri – aceasta este o situație nesănătoasă. Nu ar trebui să cedezi la aceste manipulări.

4. Să micșorezi distanța

Să vă mutați împreună, să faci cunoștință cu părinții lui, să te căsătorești – nu face toate astea dacă nu ești pregătită să treci la o nouă etapă a relației. Trebuie să te miști în ritmul în care te simți confortabil și, dacă partenerul tău forțează evenimentele și face presiune asupra ta, aceasta este un motiv să discutați serios. Trebuie să faceți asta când sunteți ambii pregătiți – emoțional, fizic și financiar.

5. Să faci dragoste împotriva voinței tale

Și de asemenea, să fii de acord cu experimentele care îți provoacă dezgust. Corpul tău nu este proprietatea partenerului, chiar dacă sunteți căsătoriți. Nimeni nu are dreptul să te oblige la intimitate prin forță fizică, amenințări sau șantaj.

6. Să rezolvi problemele altor persoane

O persoană adultă este responsabilă pentru sine și pentru acțiunile sale. Așadar, nu trebuie să repari greșelile cuiva, să-ți ceri scuze pentru partener și să-i rezolvi întotdeauna problemele.

7. Să ierți

Mai ales dacă partenerul a făcut ceva cu care nu ești de acord: te-a trădat, te-a înșelat, te-a dezamăgit. Sau nu face nimic groaznic, dar sistematic face ceea ce te indispune: întârzie, minte, nu-și respectă promisiunile, aruncă lucruri, flirtează cu altele. Ai dreptul să te superi, să ceri scuze sau chiar să rupi relația, dar să-l ierți împotriva voinței tale nu ești obligată.

8. Să înduri

Se întâmplă ca relația să-ți aducă mai multă dezamăgire și durere decât fericire și bucurie. De exemplu, nu vă mai iubiți reciproc sau partenerul te jignește, îți încalcă limitele, te manipulează. Sau poate că aveți caractere diferite și vă certați mereu din cauza asta. Oricine are dreptul să se retragă dintr-o relație în care nu se simte confortabil, chiar dacă sunteți împreună de mult timp, sunteți căsătoriți sau creșteți copii.