Psihologul Julia Gippenreiter: ”Nu faceți aceste 5 lucruri atunci când comunicați cu un copil”

Cum să-ți înveți copilul să devină independent și să-i transmiți sentimentele tale? Julia Gippenreiter, psiholog – a oferit părinților câteva sfaturi despre ce trebuie de evitat în comunicarea cu cei mici.

1. Nu-ți fie teamă să schimbi traiectoriile vieții

Dacă stai acasă cu copilul și te plictisești sau te simți rău – schimbă situația. Dacă muncești, dar te mustră conștiința că ți-ai lăsat copilul – din nou, schimbă situația. Și asta nu înseamnă că trebuie să renunți la muncă. Doar gândește-te, ce fel de muncă ai nevoie și ce grad de angajare. Trebuie să răspunzi la nemulțumirea ta internă. Emoțiile sunt ghidul nostru principal.

2. Nu te forța să te joci cu copilul

Până la vârsta școlară, principala modalitate de existență a copilului este jocul. Și nu este atât de important câte ore petreci cu el, ci calitatea jocurilor voastre. Nu te forța să te joci cu copilul. El simte și aude că te plictisești cu el. Faceți doar ceea ce vă aduce ambilor plăcere.

Pe lângă jocurile comune, copilul ar trebui să se ocupe singur, să se joace independent. „Fac singur”, „Inventez eu” mai târziu trece în „Gândesc singur”. Nu poți construi pentru el gândurile. De aceea este important să existe nu numai „împreună”, ci și „eu”.

3. Nu tinde să ai mereu dreptate

De cele mai multe ori, educația în practica noastră parentală – este dresarea. Îi spunem copilului: fă astfel. Și dacă nu face, îl corectăm. Adică îl gestionăm. Și el se obișnuiește că este controlat, că se face presiune asupra lui.

Încă de la naștere în copil este incorporată multă energie sănătoasă. La un an copilul este deja o personalitate. Respectă-i interesele și oferă-i posibilitatea de autodeterminare.

4. Nu-l speria cu lumea crudă

Atunci când copilul a fost înțeles și respectat, când și-a putut realiza interesele, și-a  dezvoltat autodeterminarea, el și-a dezvoltat capacitățile de a rezista în condiții dure. Și invers: dacă educi copilul rigid, când intră în lumea mare el este slăbit.

5. Nu uita să vorbești despre sentimente

Folosește cât mai des cuvinte care descriu starea ta și starea copilului. Emoțiile copilului trebuie ascultate și exprimate: „dorești”, „ești nemulțumit”, „ești supărat”, „plângi”, „ți-am interzis să mânânci înghețată și te-ai supărat din cauza asta “.

Și nu uita să-i transmiți sentimentele tale: „Acum refuzi să te îmbraci, iar asta mă întristează foarte mult”, „Îmi pare foarte rău, dar nu-ți pot permite să mănânci a zecea înghețată”.