9 tehnici esențiale în arta oratorică: vor face dintr-un discurs simplu unul măreț.

Cartea „Secretele marilor vorbitori” de James Hughes – dezvăluie câteva secrete ale oratoriei și charismei. După ce stăpânești tehnicile propuse de autor, vei câștiga încredere și vei învăța cum să vorbești cu succes în public.

1. Pauza

Nu contează dacă ai o prezentare detaliată sau o prezentare scurtă – trebuie să obții liniște în sală. La început examinează publicul și fixează-ți privirea pe unul dintre ascultători. Apoi, spune-ți în minte prima frază și după o pauză expresivă, începe să vorbești.

2. Prima frază

Trebuie să fie puternică și să provoace un răspuns pozitiv din partea publicului. În acest moment, publicul este cel mai numeros: fiecare persoană din public vrea să te privească și să afle ce fel de ”pasăre” ești. În câteva secunde, unii vor continua conversația cu vecinul, alții se vor uita în telefon, iar cineva chiar va adormi. Însă, toți, fără excepție vor asculta prima frază.

3. Startul luminos

Dacă nu ai un aforism adecvat care poate atrage atenția tuturor, începe cu o poveste din viața ta. Pentru ca publicul să te perceapă ca pe un lider, trebuie să alegi un început puternic.

4. Ideea principală

Chiar înainte de a-ți scrie discursul, trebuie să-i determini ideea principală. Este punctul cheie pe care dorești să-l transmiți publicului și ar trebui să fie concis. În primul rând, evidențiază gândurile cheie, apoi le poți completa și explica prin exemple sau citate.

5. Citatele

În primul rând, citatul ar trebui să-ți fie aproape. Nu cita niciodată un autor necunoscut, neinteresant. În al doilea rând, numele autorului ar trebui să fie cunoscut publicului, iar citatul în sine ar trebui să fie scurt.

6. Glumele

Nu este nevoie să-ți începi discursul cu o anecdotă care nu are legătură cu situația. Este mai bine să treci la povestea ta amuzantă pe la mijlocul discursului pentru a descărca puțin atmosfera.

7. Citirea

Citirea discursului cu privirea în jos, nu provoacă nicio încântare. Trebuie să înveți să citești corect. Prima regulă: nu rosti niciun cuvânt dacă te uiți în foaie. Folosește tehnica SOS: privești – te oprești – rostești.

8. Întrebări și pauze

Mulți vorbitori folosesc întrebările pentru a stabili un contact cu publicul. Dar ține cont de o regulă: nu pune niciodată o întrebare dacă nu știi răspunsul la ea.

9. Finalul 

Chiar dacă discursul tău nu a fost expresiv, totul poate fi corectat printr-un final de succes. Pentru a face impresie la final, setează-te și folosește-ți emoțiile: mândria, speranța, iubirea și altele. Încearcă să transmiți aceste sentimente ascultătorilor în modul în care au reușit marii vorbitori.

Și în niciun caz nu încheia discursul pe o notă minoră, cu acest lucru îți vei distruge cariera. Folosește citate uimitoare, poezii sau glume.

Și, în sfârșit, ultimul sfat al autorului: surprinde publicul, ia-l prin surprindere! Asta au făcut toți marii vorbitori. Nu fi previzibil și prozaic, nu deveni sclavul curtoaziei. Nu fi ca toți ceilalți.