Cum răspunzi corect la insulte: 7 strategii eficiente

Să răspunzi la cuvintele ofensatoare ale prietenilor, străinilor și șefilor poți (și trebuie) să o faci diferit. Am selectat câteva strategii care îți vor permite să te prezenți din cea mai bună poziție și să oprești cearta.

1. Nu răspunde în același mod

Când ești insultat, acesta este primul lucru pe care ți-l dorești să-l faci. Dar nu este cea mai bună strategie. Astfel cobori la nivelul adversarului nepoliticos și lași să se înțeleagă că vorbele lui te-au rănit, adică poate exista ceva adevăr în ele.

2. Gluma

Diferența dintre o insultă ingenioasă și un răspuns amuzant este că, în cel de-al doilea caz, te amuzi de situația în sine. Avantajele acestei strategii sunt evidente: insulta își pierde toxicitatea, tensiunea scade, iar publicul (dacă există) îți ia partea.

De exemplu, un coleg spune că ai pregătit o prezentare urâtă.

Răspunsul tău: „Poate că ai dreptate. Data viitoare nu voi cere ajutorul fiului meu de cinci ani. ”

3. Acceptarea

În unele cazuri, merită să analizezi cuvintele care ți se par ofensatoare. Mai ales dacă vin de la oamenii apropiați. În acest caz, ia observațiile nu ca pe o insultă, ci ca pe critici care te pot îmbunătăți.

Va fi util să te gândești la motivele oamenilor, să afli i-a determinat să folosească expresii dure. Poate că aceasta este o reacție violentă la comportamentul tău.

4. Răspunde la intenție, nu la cuvinte

Orice insultă are întotdeauna un scop ascuns. De exemplu, ca răspuns la cuvintele nepoliticoase, spune: „S-a întâmplat ceva serios între noi, dacă ai decis să mă rănești.”

Deci, pe de o parte, vei dezarma adversarul, iar pe de altă parte, vei afla motivul atitudinii sale negative.

5. Păstrează-ți calmul

Dacă insulta nu vine de la o persoană dragă, ci de la un coleg, o cunoștință sau un străin, nu arăta niciodată că te-au atins cuvintele sale. Cel mai probabil, în spatele lor se află nesiguranța, nemulțumirea față de propria viață și dorința de a-și vărsa nervii pe tine. Reacționează calm și cu zâmbet.

Dacă este necesar, continuă să-ți menții poziția: întreabă-l ce i-a cauzat o astfel de reacție, fără să acorzi atenție cuvintelor sale.

5. Ignorarea

Adesea, cel mai bun răspuns este lipsa lui. Dacă vorbim despre provocatorii de pe Internet, pur și simplu nu răspunde la comentariile lor sau pune-i în lista neagră. În viața reală poți trece insulta pe lângă urechi sau poți să pleci. Ai toate drepturile să faci acest lucru.

7. Folosește legea

Poți aduce răufăcătorul în fața justiției sau cel puțin să-l ameninți cu asta. În cazul insultelor din partea șefului, poți contacta departamentul de personal.

Nu uita: nimeni nu are dreptul să-ți încalce onoarea, demnitatea și reputația. Dar și tu trebuie să respecți aceleași reguli. În caz contrar, orice recomandare nu are sens.