Cum te aperi de oamenii nepoliticoși: 4 reguli simple.

Ne confruntăm peste tot cu diverse manifestări ale nepoliteții: în drum spre muncă, în instituțiile de stat, magazine, teatre și chiar în propria casă.

Nu mai poți păstra tăcerea? Iată cum te aperi de oamenii nepoliticoși:

1. Toate situațiile în care ești atacat(ă) sunt similare între ele: agresorul își asumă dreptul de a te judeca și a-ți invada viața.

Orice agresor, oricât de mare ar fi poziția sa, poate fi pus la punct, indicându-i spre nepotrivirea statutul său real și rolul pe care și l-a atribuit: „Pe ce bază îmi puneți aceste întrebări?”, „Pe ce bază mă examinați?”

2. Dacă ți s-a spus ceva neplăcut, dar nu poți găsi cuvintele potrivite care să exprime ce te-a afectat mai exact și cu ce nu ești de acord, atunci întreabă: „Este o întrebare?”, „O afirmație?” sau „O indicație?”, în funcție de cum arată replica.

3. Ce trebuie să faci dacă discuția neplăcută se prelungește și agresorul nu te lasă în pace?

În acest caz, ar trebui să-i pui omului nepoliticos o întrebare, de exemplu: „Ce te-a făcut să spui (să faci) asta? ” Cu  această întrebare, îi vei arăta că a devenit o jucărie a propriilor răutăți, care îl controlează;

4. Dacă dorești să-i faci o observație celui care te-a tratat cu lipsă de respect, nu-l învinovăți pentru acțiunile și calitățile care nu pot fi imaginate cu ajutorul vederii sau auzului. Dacă îi spui: „Nu ar trebui să ridici vocea la mine”, va fi o remarcă întemeiată. Sau, de exemplu: „Vă rog să nu vorbiți despre mine la persoana a treia, dacă sunt prezentă în aceeași cameră”.

Însă dacă îi vei spune: „Încetează să vorbești nepoliticos”, îi atribui interlocutorului acțiuni abstracte. Faptul că acest om se comportă „urât” sau „nepoliticos” este doar părerea ta personală.