Psiholingvist: „Dacă nu dezvoltați abilitățile motorii fine la copil, mai târziu nu vă plângeți că creierul său nu funcționează.”

Tatyana Chernigovskaya – psiholingvist, neurobiolog și profesor ne explică de ce este extrem de important de a dezvolta abilitățile motorii fine la copii.

Dezvoltați abilitățile motorii fine la copii!

– Ne confruntăm cu o sarcină foarte dificilă: ne aflăm la intersecția dintre omul care scria conform prescripțiilor și citea cărți obișnuite, și omul care citește hipertexte, nu știe să scrie deloc, are de-a face cu pictogramele și nici măcar nu culege texte. Este important de înțeles că aceasta – este un alt om și el are un creier diferit.

Noi adulții, iubim acest creier diferit și suntem siguri că nu există niciun pericol. Dar pericolul există. 

Dacă un copil mic, vine la școală și nu învață să scrie, obișnuindu-se cu micile mișcări filigrane ale pixului, dacă la grădiniță nu sculptează nimic, nu taie cu foarfecele, nu sortează mărgelele – atunci abilitățile sale motorii fine nu se dezvoltă . 

Dar aceasta este exact ceea ce afectează funcțiile de vorbire. Dacă nu dezvoltați abilitățile motorii fine la copilul dvs., mai târziu nu vă plângeți că creierul său nu funcționează.

Din prelegerea T. Chernigovskaya „Cum să înveți creierul să învețe.”