Cum s-a schimbat de-a lungul timpului atitudinea față de femeile fără copii (15 fapte curioase).

Multe secole se considera că femeia se poate exprima doar în maternitate. Căsătoria presupunea că soția neapărat va deveni mamă. Bărbatul neapărat trebuia să crească un fiu, pentru a spune cu încredere că a reușit în viață.

Câte stereotipuri și prejudecăți au existat cu privire la cei care nu pot sau nu doresc să aibă copii și ce s-a schimbat în vremea noastră? Ne spune psihologul Bella de Paulo.

1. Cel mai mare număr de femei fără copii a fost observat în rândul celor născute în 1900. 24% dintre ele nu au avut niciodată copii. Printre cele născute 50 de ani mai târziu, între 1950 și 1954, doar 17% dintre femeile în vârstă de 45 de ani nu au născut niciodată.

2. În 1900, femeile nășteau de două ori mai puțini copii decât în 1800. De exemplu, în 1800, în medie, în familie creșteau câte șapte copii, iar în 1900 trei-patru.

3. În epoca Reformei (1517-1648), presiunea religioasă, juridică, familială și culturală era îndreptată spre a obliga femeile să nască – și, de preferință, în căsătorie. Motivul acestor măsuri dure a fost „teama că femeile vor renunța la datoria lor sacră.” În același timp, bărbații fără copii nu erau condamnați în aceeași măsură și nu erau pedepsiți.

4. În secolul XVII, femeia fără copii putea fi acuzată de vrăjitorie și arsă pe rug.

5. De secole există stereotipul că femeia fără copii este o persoană ușuratică, egoistă și depravată.

6. Între secolele XVI și XIX, femeile cu și mai puțină dorință se căsătoreau, decât nășteau copii.

7. Numărul mare de femei fără copii în a doua jumătate a secolului XX este asociat cu apariția anticonceptionalelor. În plus, numărul oamenilor singuri a devenit mai mare.

8. Ideea alegerii personale deja în 1960 era asociată cu ideile democrației și libertății. Înainte oamenii se rușinau de singurătate și lipsa copiilor, acum ei se asociau cu libertatea realizării de sine.

9. Thomas Robert Malthus, autorul Eseul privind legea populației, în 1803 a inclus un pasaj care lăuda femeile singure și cele fără copii. Apoi s-a căsătorit și în 1826 a șters acest pasaj din ediția finală.

10. Nu toți liderii politici îndemnau femeile să nască. De exemplu, în 1972, președintele american Richard Nixon a creat un comitet pentru controlul nașterilor, condamnând familiile tradiționale mari și le-a cerut cetățenilor să abordeze în mod conștient problema „copiilor”.

11. În 2017, Orna Donat a publicat articolul „Regretele despre maternitate”, bazat pe intervievarea femeilor care regretau că au devenit mame.

12. În zilele noastre, căsătoria nu presupune nașterea copiilor, iar copiii nu înseamnă că ești căsătorit. Mulți oameni singuri au copii și multe cupluri trăiesc fără ei. Cu toate acestea, în secolul trecut, se credea că persoanele căsătorite neapărat trebuie să aibă copii, iar femeia singură nu trebuie să aibă copii. La sfârșitul secolului XIX – înc. sec. XX, cel care alegea lipsa copiilor, refuza și căsătoria.

13. Persoanele în vârstă care nu au copii, preferă să trăiască singure sau în azil. Viața cu rudele îi împovărează. Oamenii care au copii rămân adesea singuri sau în grija statului. Copiii nu-și îngrijesc părinții, se mută în alte orașe și țări. Au viața lor, propriile probleme și nu le pasă de părinți.

14. La fel ca și acum 150 de ani, femeile moderne fără copii sunt mai educate, mai puțin religioase, concentrate mai mult pe carieră și preferă să trăiască în oraș.

15. În zilele noastre, aceste femei câștigă mai mult decât mamele lor, au un venit mai mare, sunt mai încrezătoare și autosuficiente. 

Viața se schimbă și, din fericire, acum atitudinea față de femeile și bărbații fără copii este diferită de cea care era acum 500 de ani. Ele nu mai sunt arse pe rug și nu sunt obligate să aibă copii. Cu toate acestea, mulți încă mai cred că femeia fără copii este neapărat nefericită și trebuie ajutată să înțeleagă cât de mult pierde.

Abține-te de la întrebări fără tact și ”sfaturi utile”. Poate că ea nu are copii, deoarece este alegerea ei conștientă.