Stima de sine redusă la copii: 9 semne de avertizare.

Potrivit psihologilor Isabelle M. Essler și Neva Milich, există o serie de simptome, trăsături distinctive și setări inerente copiilor cu stimă de sine scăzută. Mai jos vom vorbi despre ele. Dar trebuie să rețineți că fiecare copil se poate manifesta în felul său, în funcție de:

– Caracter.

– Experiență de viață.

– Modelele de rol din viața sa.

1. Critică și plâns excesiv 

Copiii cu o stimă de sine scăzută adesea se plâng și îi critică pe cei din jur, deoarece se simt foarte nemulțumiți atunci când lucrurile merg prost. Din cauza acestui comportament, cu ei este foarte dificil de comunicat. În consecință, încep să se simtă neînțeleși și subestimați, ceea ce înseamnă că foarte curând se vor închide în sine.

2. Nevoia excesivă de atenție

Astfel de copii trebuie să atragă în permanență atenția altora, în special a adulților, pentru a nu se simți singuri, uitați, neinteresați. Dar, de obicei, acest lucru nu-i ajută prea mult, ceea ce îi supără și îi înfurie.

3. Incapacitatea de a pierde

Copiii cu stima de sine scăzută au o nevoie patologică de a învinge în toate jocurile, competițiile, disputele etc. Nu apreciază distracția și plăcerea primită în acest proces. Tot ce își doresc este să fie cei mai buni. Astfel ei cred că ceilalți îi vor iubi și îi vor accepta mai mult. Prin urmare, acești copii sunt:

– cei învinși – nu știu să admită înfrângerea.

– cei câștigători – își supraestimează victoriile și se laudă prea mult cu ele.

4. Teama de eșecuri și greșeli

Un copil cu stima de sine scăzută evită riscurile, din cauza fricii de a greși. Prin urmare, el face doar ceea ce este absolut sigur că va reuși 100%. Astfel de restricții interne nu-i permit să-și dezvolte abilitățile creative. În plus, va fi extrem de neliniștit.

5. Introversiunea și lipsa dorinței de a socializa. 

Mulți copii cu stima de sine scăzută au abilități sociale slabe, deoarece le este frică să se arate așa cum sunt. Prin urmare, le este dificil:

– să comunice cu semenii.

– să-și facă prieteni apropiați.

6. Tristețe și descurajare

Copiii cu stima de sine scăzută sunt de multe ori deprimați. Ei:

– rareori zâmbesc.

– sunt slab motivați.

– nu știu să acționeze spontan.

– le lipsește vitalitatea.

7. Perfecționismul

Copiii cu o stimă de sine scăzută sunt, de obicei, prea lenți în îndeplinirea anumitor sarcini,pentru că nu se simt niciodată mulțumiți de rezultatele activităților lor.

Ei încercă în permanență să îmbunătățească și să corecteze ceea ce fac. Iar asta împiedică eficiența și productivitatea, deoarece depun eforturi prea mari în detalii mai puțin importante.

8. Agresivitate

Pentru a compensa și a ascunde de alții îndoiala de sine și temerile, astfel de copii se pot comporta agresiv, sfidător și necorespunzător. Cu alte cuvinte, se apără de ceilalți prin atacurile lor. Și orice manifestare de furie nu numai că înrăutățește interacțiunile sociale, ci și dăunează sănătății celui care este supărat.

9. Nevoia de aprobare

Copiii care dezvoltă o stimă de sine negativă doresc ca ceilalți să-i aprobe în mod constant. Ei caută mereu recunoașterea și aprecierea oamenilor apropiați, profesorilor, prietenilor etc. Acest lucru se datorează:

– instabilității psihicului.

– lipsei de încredere.

– incapacității de a face față sentimentelor.

– incapacității de a se evalua independent.