4 semne prin care o femeie inteligentă înțelege că este manipulată.

Majoritatea oamenilor își cheltuie timpul și eforturile în relații de prietenie și personale. În același timp, așteaptă reciprocitate de la ceilalți. Dar nu orice persoană poate investi energie și timp în relație, dacă nu are niciun beneficiu din ea.

Prietenia, de asemenea, este un fel de investiție.

Conform statisticilor, prietenia apare acolo unde există interese comune, similitudini în caracter. Într-o astfel de prietenie, fiecare persoană are încredere în cel care a devenit un prieten apropiat. Într-o prietenie îndelungată, oamenii își dezvăluie Sinele interior. Ei încep să-și spună reciproc toate secretele, fricile și problemele.

Folosirea prieteniei ca un instrument pentru rezolvarea propriilor probleme provoacă supărare și iritație. Psihologii numesc astfel de oameni manipulatori.

Manipulatorii caută întotdeauna beneficii pentru sine. Ei îți vor asculta cu atenție problemele, secretele. Și în cele din urmă, vor folosi informațiile primite împotriva ta. Manipulatorii își satisfac nevoile din contul altora. Iar cealaltă parte are un sentiment de neînțelegere și furie. În alte cazuri, manipulatorii profită de slăbiciunea cuiva. Cei mai experimentați sunt capabili să evalueze starea psihologică a omului. Drept urmare, individul se simte mulțumit că își ajută „cel mai bun prieten”.

Cum poți determina că omul te folosește?

Orice problemă poate fi rezolvată. Dar mai întâi trebuie să determini semnele și cauzele apariției lor. Există mai multe semne care indică manipularea din partea altei persoane:

1. Simți un anumit dezechilibru. Nu există deschidere din partea prietenului.

2. Prietenul te roagă constant să-i rezolvi problema, iar atunci când tu ai nevoie de ajutor, el refuză să te ajute.

3. Manipulatorul consideră că problemele sale sunt mai importante decât orice altceva.  

4. Alți cunoscuți și prieteni îți pot spune că manipulatorul doar se folosește de prietenia voastră.

În practică, este foarte dificil să stabilești o relație cu manipulatorul. Este mult mai ușor să închei o astfel de relație, decât să încerci să corectezi caracterul unui astfel de om.

Cum să-i spui ”NU”?

Psihologii consideră că oamenii nu se schimbă. Adaptându-se tot mai mult după manipulator, individul poate experimenta satisfacție. Însă, în timp, victima nu-și va putea refuza presupusul prieten. Există mai multe moduri prin care poți rezista convingerilor manipulatorului:

1. Refuzurile îi aduc omului beneficii. Pentru început poți exersa în fața oglinzii spunând ”NU”.

2. O relație trebuie să aibă propriile limite. Poți ajuta, însă trebuie să cunoști măsura.

3. Relațiile normale sunt construite pe principiul „a da” și a „primi”.

În curând relația se va îmbunătăți. Și fiecare parte va simți sprijinul.

Poți spune ”NU” atunci când este necesar?