5 lucruri moderne din cauza cărora oamenii degradează.

Dacă vi se pare că pe vremuri oamenii erau cumva… mai deștepți, atunci nu vi se pare. Lumea modernă degradează. Totul este conceput pentru a acționa mai mult și a gândi mai puțin. Oare vom pierde în curând capacitatea de a gândi? Trageți propriile concluzii.

1. Utilizarea sistemelor de navigație

Navigatoarele GPS și hărțile online sunt utile și ne ajută la economisirea timpului și a forțelor… dar ne fac mai prostuți. Mai precis, capacitatea noastră de a naviga în spațiu încetează să funcționeze, deoarece delegăm această sarcină dispozitivelor electronice. Așa funcționează organismul – ceva ce nu este folosit pentru a rezolva problemele, nu mai funcționează pentru a nu cheltui inutil energia sau își schimba funcționalitatea.

De aceea, plimbați-vă cât mai des fără hărți în locurile necunoscute. Pe lângă faptul că vă ajută să vă păstrați în formă bună „navigatorul încorporat”, în același timp puteți vedea ceva nou, puteți admira împrejurimile sau pur și simplu puteți visa, lucru util pentru gândire.

2. Concentrația constantă

Viața se mișcă rapid, rețele sociale se actualizează și mai rapid, în timp ce tensiunea cotidiană și veștile înspăimântătoare din fiecare televizor, nu au fost anulate. Deci, nu avem timp să ne relaxăm mental, să visăm.

Este demonstrat faptul că ”mintea rătăcitoare” – este o stare în care nu te gândești la nimic specific, nu rezolvi problemele actuale, ci doar visezi. Partea principală a sarcinilor este procesată în „subconștient”. Când nu ești concentrat asupra unui lucru specific, nimic nu împiedică subconștientul să-și facă treaba.

Dacă nu reușești să găsești o soluție la problemă, încearcă să te distragi de la ea. După un timp, vei obține o soluție gata pregătită din subconștient.

3. Comunicarea cu aceiași oameni

Oamenii pe care îi cunoști bine, nu sunt foarte utili pentru dezvoltarea minții. Cu ei, funcțiile tale sociale sunt într-o stare „latentă”. Confortul în comunicarea cu oameni bine cunoscuți are prețul său: nu-ți antrenezi abilitatea de comunicare și ea începe să degradeze. Te simți din ce în ce mai inconfortabil și mai incomod cu persoanele puțin cunoscute. Nu știi ce să vorbești cu ele. Devii prost.

Pentru a nu pierde această abilitate, fii deschis la oamenii noi: chiar și a face schimb de câteva cuvinte amabile cu un străin pe stradă – este util pentru a-ți stimula gândirea. Ieși din zona de confort cât mai des, inclusiv în conversațiile cu oamenii.

4. Plângerile

Plângerile constante acționează asupra creierului într-un mod cu adevărat fatal. Creierul nu cunoaște diferența dintre ceea ce se spune și ceea ce se face. Același lucru este valabil și pentru plângerile despre viață. Dacă, în loc să rezolvi problemele, obișnuiești să te plângi, atunci, pe de o parte, obții satisfacție, pe de altă parte, creierul tău leagă acest sentiment cu problema în sine și ajunge la concluzia că dacă ești mulțumit, atunci problema este rezolvată. Și reduce fluxul de energie pentru a rezolva problema în sine.

Se obține un cerc vicios, din care nu există altă opțiune decât să începi să-ți controlezi plângerile și să depui eforturi pentru a rezolva problemele.

5. Multitasking-ul

Încercarea de a face o mulțime de lucruri în același timp reduce nivelul IQ cu 15 puncte, adică literalmente, face omul mai prost. Suntem capabili să ne concentrăm doar pe o sarcină actuală – cea, pe care creierul o consideră prioritară. În același timp, opinia ta și opinia creierului tău ar putea să nu coincidă.

A face mai multe lucruri în același timp, este dificil și aproape inutil. Mai mult decât atât, funcționarea continuă în acest mod poate duce la consecințe ireversibile: afectarea memoriei, disfuncții cognitive, scăderea capacității de învățare.