De ce majoritatea treburilor casnice rămân în continuare pe seama femeilor?

”Ultima picătură a fost o pungă cu șosete. Soțul meu niciodată nu-și lua hainele după spălare, acestea puteau sta câteva săptămâni pe uscător. Eram atât de obosită să-i cer să-și aranjeze lucrurile, încât într-o zi i-am pus toate șosetele curate într-o pungă și pus-o în mijlocul dormitorului, crezând că acum el va face ordine. Însă el a început să ia șosetele din pungă. Astfel, ea a stat în dormitorul nostru aproape trei luni. Este ridicol să-mi amintesc acum, dar această pungă aproape că ne-a distrus relația”, spune Anna, în vârstă de 37 de ani.

Anna și-a dat seama că ea și soțul ei aveau o relație egală în timp ce trăiau separat, dar când s-au mutat împreună situația s-a schimbat. Acum doar ea schimba cearceafurile, spăla și cumpăra produse.

„Am început să mă gândesc:„ De ce doar eu fac asta?” Ambii mergem la muncă în fiecare zi, câștigăm aproximativ la fel, de ce eu trebuie să mă grăbesc acasă pentru a reuși să cumpăr alimente sau să gătesc ceva? El nici măcar nu observă asta!” – spune Anna.

În urmă cu 30 de ani, sociologii au prezis că până în 2015, responsabilitățile casnice vor fi distribuite în mod egal între s*xe. De ce asta nu s-a întâmplat nici astăzi?

Sociologul Jenny Van Huff de la Universitatea City din Manchester, studiază cuplurile moderne fără copii, în care ambii parteneri lucrează și în astfel de cupluri, ar fi logic distribuirea egală a responsabilităților casnice.

Dar în realitate, s-a dovedit că în aproape toate cuplurile pe care le-a cunoscut, femeile în continuare făceau cea mai mare parte a treburilor casnice. „Chiar și atunci când bărbații participau, ei doar ajutau femeia.” – spune Van Huff.

CUM POȚI VORBI CU PARTENERUL 

Astfel de discuții provoacă adesea sentimente complexe ambilor parteneri. Psihologul Jacques Marson sugerează abordarea acestor conversații astfel:

1. Înainte de a vorbi cu bărbatul, respiră calm pentru a te relaxa. Dacă partenerul îți va simți tensiunea în timpul conversației, el o poate percepe ca agresiune din partea ta și se va apăra.

2. Mai întâi laudă-l sincer pentru ceva bun, apoi treci la critică.

3. Fii pregătită pentru faptul că poți greși. Ascultă cu atenție cuvintele partenerului.

4. Respectați-vă reciproc. Nu-i spune „Tu faci…” sau „Tu nu faci…”, ci folosește fraze de genul „Mă simt tristă când …” sau „Simt…”. Nu este nevoie să dai vina pe partener.

Experții recomandă ca responsabilitățile casnice să fie distribuite clar. De exemplu: ea spală vasele, el spală podelele. Este important să nu încălcați regulile stabilite.