Un lucru extrem de important pe care trebuie să-l rețină toți părinții.

Astăzi am luat-o pe Carmen de la școală. În timp ce așteptam, am ascultat involuntar o conversație – mama unei fete vorbea cu profesoara. Fata se îmbrăca în apropiere. Profesoara era nemulțumită.

– Nu este atentă, nu-i place matematica, pierde pixurile, sare tot timpul, cât poți sări, aici suntem la școală, nu la grădiniță.

Mama asculta profesoara și se uita la fiica ei nemulțumită.

– Auzi? Houston, auzi? Vino la noi!

Houston, la acea vreme își îmbrăca tristă salopeta mov. Apoi s-a luptat un timp cu pălăria, cu încălțămintea, cu curele ghiozdanului și în cele din urmă s-a apropiat reticent.

– Înțelegi despre ce vorbim? Te-ai comportat greșit. Trebuie să-i spun totul tatălui tău.

Fata își studia tăcut cizmele. Erau, de asemenea, mov, ca și salopeta.

– Tata poate veni la școală, îi voi spune eu totul – a remarcat profesoara.

– Excelent! Houston, auzi? Tata va veni mâine la școală! – a adăugat mama pe un ton triumfător.

Houston continua să-și studieze cizmele. Stătea în fața mamei și a profesoarei – singură.

În această situație, eu sunt o persoană străină. Nu o cunosc nici pe mamă, nici pe fată, nici pe profesoară. Nemaivorbind de tatăl fetei, pe care plănuiau să-l aducă mâine la școală.

Dar știu un lucru! În momentul în care ai făcut echipă cu cineva împotriva copilului tău, chiar și pentru o clipă, chiar și pentru un lucru minor, chiar și pentru un motiv corect. În acest moment îți pierzi – copilul.

Nu poți juca pe partea opusă.

Niciodată. Chiar dacă micuțul greșește de o mie de ori. Atunci când sunteți pe aceeași parte, aceasta devine problema voastră comună. Și împreună o puteți rezolva. În caz contrar, copilul rămâne singur.

Tot ce trebuie să faci în acest moment este să fii de partea copilului. Cel puțin fizic. Să faci un pas și să-ți muți corpul nemulțumit pe cealaltă parte. Să fii alături de el. Nu pe partea opusă – ci alături. Atât!

Suntem împreună. Da, Houston, avem o problemă. Pierdem stilouri și nu ne place matematica. Și sărim. Houston ești un cal de curse, cât poți sări? Dar suntem – împreună. Și suntem – în mov.”