11 principii de conștientizare care îți vor schimba viața.

Practica unei vieți conștiente a devenit extrem de populară în ultimii ani, iar numeroase studii științifice i-au confirmat eficacitatea. De fapt, practica mindfulness a fost cunoscută de secole datorită maestrului spiritual Gautha Buddha.

Esența conștientizării – este acceptarea a ceea ce se întâmplă în acest moment, fără evaluări sau gânduri despre modul în care dorim să se întâmple totul. Pentru a obține cele mai bune rezultate, trebuie aplicată în mod regulat.

11 principii de conștientizare pe care le poți aplica în viața de zi cu zi.

1. Singura realitate pe care o ai este momentul – aici și acum.

Trecutul este o iluzie, nu mai există. Viitorul – încă nu a venit, ceea ce înseamnă că nu există. Singurul lucru care există cu adevărat este ceea ce ți se întâmplă aici și acum.

”Nu rămâneți în trecut, nu visați la viitor, concentrați-vă mintea complet pe momentul prezent.” – Buddha

2. Gândul negativ este absolut inofensiv, dar numai până în momentul în care crezi în el.

Gândurile roiesc în capul nostru ca niște albine. Ele vin și pleacă – acesta este un proces normal. Începi să suferi când devii un tot întreg cu ele, ceea ce înseamnă că începi să „zbori împreună cu albinele tale”. Dacă te oprești un minut și îți privești gândurile din exterior, vei înțelege un lucru foarte important.

„Ce ușurare să-mi dau seama că vocea din capul meu nu sunt deloc eu. Cine sunt eu atunci? Un observator care privește totul din exterior.” – Eckhart Tolle

3. Nu vei fi pedepsit pentru mânia ta. Pedeapsa ta – este mânia. 

Când vom realiza în sfârșit că momentul prezent este singurul lucru pe care îl avem, vom realiza că viața este prea scurtă pentru a o pierde pe supărări și mânie.

“Cel mai bun luptător – nu se înfurie niciodată.” – Lao Tzu

4. Armonia interioară – este de a fi tu însuți, fără a experimenta nevoia de a evalua alți oameni.

Mulți oameni sunt foarte preocupați de ceea ce cred alții despre ei. Dar nu ai nevoie de alții ca să te regăsești. Ești cine ești, și ceea ce cred alții despre tine – nu ar trebui să te afecteze niciodată.

„Nimeni nu poate spune nimic despre tine. Ceea ce spun alții – ei vorbesc despre sine. Dar totuși începi să te îndoiești, pentru că, dintr-un anumit motiv, te agăți de un centru fals. Acest centru fals depinde întotdeauna de ceilalți. Te uiți la ei, încerci să le obții aprobarea. Vrei să pari respectabil. Vrei să-ți înfrumusețezi ego-ul. Aceasta este sinucidere reală!

În loc să te uiți la cine și ce a spus despre tine, mai bine privește în interiorul tău …” – Osho

5. Totul în această lume este creat de două ori, mai întâi în mintea ta, apoi în viața reală.

Creierul nostru este un instrument incredibil de puternic care creează lumea din jurul nostru. Adevărul este că nu vei acționa până când creierul tău nu va înțelege ceea ce faci. Deci, la început, ar trebui să existe planuri și obiective, și apoi – acțiune.

„Viitorul depinde de ceea ce faci astăzi”, Mahatma Gandhi.

6. Trebuie să parcurgem singuri această cale.

Viața este plină de adversități și necazuri. Nimeni nu poate scăpa de ele. Dar există un lucru pe care îl controlăm întotdeauna – cât de mult efort și voință vom depune pentru a depăși totul. Fericirea sau succesul nu ar trebui să depindă doar de ceea ce se întâmplă în jur. Tot ce avem nevoie pentru fericire – este în noi înșine.

„Nimeni nu ne salvează, doar noi înșine. Nimeni nu va face acest lucru și, nici nu poate – chiar dacă vrea. Trebuie să parcurgem această cale siguri” -Buddha.

7. Dacă crezi cu tărie în ceva, însă nu trăiești cu asta, nu este corect.

Nu te adapta acestei lumi. Nu te înșela pentru ca oamenii să te accepte. Cel mai important lucru în viață este să fii tu însuți și să-ți urmezi inima. Lasă faptele să vorbească pentru tine.

„Astăzi tu – ești TU. Și acesta este cel mai mare adevăr din lume. Chiar mai mare decât adevărul. Nimeni nu poate fi mai mare decât tine – decât TU ÎNSUȚI. ”Dr. Seuss.

8. Drumul corect și drumul ușor sunt foarte rar același drum.

Doar lupta ne face să creștem. Și merită, credeți-mă! Nimeni nu promite că va fi ușor: fiecare pas va fi dificil. Dar în cele din urmă te va conduce oriunde vrei. Dacă ceva ți se pare complicat sau imposibil, nu înseamnă deloc că nu îl poți face. Dimpotrivă, acesta este un alt motiv pentru a-ți atinge obiectivele.

„Cei care nu au încercat să cunoască adevărul, nu au înțeles de ce trăiesc” – Buddha

9. Dacă dorești să obții ceva de la viață, trebuie să plătești pentru tot.

Mulți oameni își pun întrebarea „Ce mă atrage cu adevărat?”, încercând să-și găsească scopul în viață. Și acest lucru este fundamental greșit. Întrebarea relevantă este: „Pentru ce sunt gata să sufăr?”

Când vei răspunde la această întrebare, vei înțelege ce dorești cu adevărat, iar viața ta va deveni cu adevărat semnificativă și completă.

10. Extrarealizările – sunt exact opusul unei vieți pașnice și conștiente.

Câți dintre noi avem liste uriașe de sarcini care fizic sunt imposibil de realizat într-o singură zi. Din anumite motive, am decis că este important să fim ocupați tot timpul. Cu toate acestea, este mai rațional să te concentrezi pe o sarcină și să o duci la bun sfârșit. Nu uita: avem nevoie de timp pentru a ne relaxa și pentru a ne bucura de frumusețea vieții noastre.

11. Atunci când încerci să controlezi totul, pierzi capacitatea de a te bucura de viață.

A controla totul – este atât de tentant! Fiecare dintre noi vrea stabilitate și confort! Însă ironia vieții este tocmai aceea, că un lucru precum confortul, pur și simplu nu există. Nu controlăm nimic. Cu cât mai devreme realizăm acest lucru și învățăm să trăim mai ușor – cu atât mai bine pentru noi.