5 moduri simple de a-ți schimba viziunea asupra vieții. Sfaturi de la un fost agent FBI.

În mintea noastră există mai multe gânduri negative decât pozitive. Așa funcționează creierul nostru. Modul în care suntem obișnuiți să privim viața, devine viața noastră. Însă există o veste bună: percepția realității poate fi schimbată.

Câteva sfaturi simple, dar eficiente, ale unui fost agent FBI, LaRae Quy.

”Știți ce am învățat în 24 de ani ca agent FBI? În primul rând, că merită să uiți pentru totdeauna expresia „nu pot”. Am înțeles rapid că viziunea negativă asupra lucrurilor împiedică analiza situațiilor dificile.

Odată ce îi permiți unui gând negativ să se înrădăcineze, el îți va schimba percepția despre lume, va picta toate domeniile vieții în culori sumbre: munca și relațiile. Dacă nu reușești să-ți construiești o carieră, iar viața ta personală lasă de dorit, poate că nu este vorba despre lipsa unor abilități sau a carismei, ci despre modul în care privești lucrurile.”

Iată 5 modalități ușoare care te vor ajuta să-ți schimbi viziunea  asupra vieții.

1. EVITĂ CUVINTELE „ÎNTOTDEAUNA” ȘI „NICIODATĂ”

Nu fi categoric(ă): acest lucru reflectă rar situația reală. Când întâlnești un obstacol și îți permiți să gândești astfel, se activează sistemul limbic al creierului. Ca urmare, începi să experimentezi frică sau furie.

„Copiii nu mă ascultă niciodată”.

„Lucrez atât de mult, dar nimeni nu observă niciodată!”

„Întotdeauna rămân cu nimic”.

Întreabă-te, cât de des te gândești la un eveniment sau o situație proastă utilizând „întotdeauna” și „niciodată”. Dacă vei duce evidența, vei observa că de foarte multe ori. Încearcă să găsești un alt mod de a-ți exprima nemulțumirea.

2. ACORDĂ ATENȚIE MONOLOGULUI INTERIOR

Studiile arată că „discursul nostru mental” este colorat negativ în 70% dintre cazuri. Suntem mult mai autocritici, pesimiști și neliniștiți decât ne dăm seama. Avem tendința să observăm mai des răul decât binele și suntem sensibili la orice veste neplăcută.

Studiază-ți sentimentele negative și nu cădea în capcana lor. De exemplu, dacă îți este rușine, analizează această senzație. Te ajută să înveți ceva și să-ți schimbi comportamentul? Sau este doar o reacție irațională la situație?

3. RESCRIE AMINTIRILE DESPRE UN EVENIMENT DIFICIL

Imediat ce ți-ai format o opinie despre tine și despre abilitățile tale, vei observa doar informațiile care confirmă acest punct de vedere. Creierul va ”cerne” pur și simplu tot ce este contrar opiniei tale despre tine.

De exemplu, dacă te consideri un ratat, vei percepe orice situație dificilă că ai fost învins. Din nou. Felul în care privești viața, devine realitatea ta. Dacă îți subestimezi talentele și abilitățile, atunci te limitezi și obții cu adevărat mai puțin decât ai putea.

Dacă ai trăit o experiență neplăcută sau înfricoșătoare, încearcă să înlocuiești imediat amintirile cu ceva mai pozitiv. Nu rata niciodată ocazia să-ți rescrii sau să-ți editezi memoria. Desigur, înainte de a face acest lucru, trebuie să te asiguri că ești în siguranță.

4. SETEAZĂ-TE POZITIV

Oportunitățile pe care le deschide gândirea pozitivă adesea sunt neglijate, și în zadar. Cercetătoarea Barbara Fredrickson, este convinsă că o astfel de viziune asupra lucrurilor ajută la schimbarea radicală a vieții. Echilibrul dintre emoțiile pozitive și negative – este cheia sănătății psihologice, creșterii și rezistenței.

Noi, adulții, trebuie să ne permitem să zâmbim mai des și să ne jucăm mai mult. În timp ce ne jucăm și învățăm ceva nou, experimentăm un val de bucurie și încredere în propriile forțe, ceea ce înseamnă că facem mai bine față sarcinilor cotidiene și obținem succesul.

5. NU TE MAI CONSIDERA O VICTIMĂ

Când ceva nu merge bine, de multe ori ne declarăm ostatici ai situației și îi învinovățim pe ceilalți pentru tot. Dacă nu ne place ce auzim sau cum ne privesc, declarăm imediat că am devenit victima agresiunii. Cei responsabili de viața lor nu se comportă astfel. Ne mințim pe noi înșine, iar acest lucru ne împiedică să creștem și să obținem ceva.

Depinde de tine dacă îi lași pe ceilalți să-ți strice viața, dacă devii dependent de opiniile lor sau dacă le dai putere asupra ta.