Ikigai – formula secretă a fericirii și longevității. 10 principii de viață respectate de cei mai longevivi oameni din lume.

Cunoașteți secretul longevității și al fericirii? Japonezii au un răspuns la această întrebare și se numește – Ikigai.

Ikigai poate fi tradus ca „motivul de a trăi” sau ceea ce ne motivează să ne ridicăm în fiecare dimineață din pat.

Această filozofie își are originea pe insula Okinawa – unde trăiesc cei mai mulți centenari din lume. Se presupune că cheia unei vieți atât de lungi constă în ikigai. Găsirea acestuia este un proces lung care necesită o înțelegere profundă a dorințelor și nevoilor noastre în toate domeniile vieții.

Ce este ikigai și în ce constă?

Conceptul ikigai este format din 4 elemente. Spațiul în care se intersectează toate cele patru elemente este ikigai sau sensul vieții. Acesta este:

Conform ideii japoneze de auto-dezvoltare, fiecare dintre noi are un ikigai și doar trebuie să-l descoperim pentru a ne face viața semnificativă și completă.

Esența ikigai poate fi prezentată și sub forma a 10 principii care au fost scrise de Francesc Mirales și Hector Garcia în cartea „Ikigai: secretul japonez al vieții lungi și fericite”.

1. Fii activ, nu te retrage la pensie.

2. Evită agitația, trăiește într-un ritm lent.

3. Mănâncă până în momentul în care simți sațietate 80 la sută.

4. Înconjoară-te de prieteni buni.

5. Menține-te în formă, fă zilnic exerciții fizice.

6. Zâmbește și observă oamenii din jurul tău.

7. Trăiește în armonie cu natura.

8. Fii recunoscător pentru tot ceea ce te face fericit.

9. Trăiește momentul.

10. Urmează-ți pasiunea și ascultă-ți inima. Asta te va conduce spre Ikigai.

Ikigai și longevitatea

În Okinawa, oamenii încearcă să dezvolte între ei relații strânse și semnificative. Prietenii și membrii familiei se susțin reciproc pe parcursul vieții și nimeni nu este abandonat sau lăsat singur.

Bătrânii au grijă de cei tineri, tinerii au grijă de bătrâni. Astfel de relații nu numai că ajută la reducerea stresului, dar oferă sprijinul necesar în viața de zi cu zi, unde toată lumea poate conta pe celălalt.

În ceea ce privește alimentația, majoritatea locuitorilor din Okinawa mănâncă fructe, legume și tofu. Practic nu mănâncă carne, grăsimi, zahăr și alimente procesate, ceea ce îi protejează de cancer, boli de inimă și excesul de greutate.

Locuitorii beau mult ceai verde și consumă, de asemenea, ghimbir, diverse ierburi și ardei iute.

Japonezii nu uită nici de activitatea fizică. Cei mai mulți dedică suficient timp mersului, dansului, muncii în grădină și petrec timpul în aer liber.

Mulți dintre ei nu-și măsoară calitatea vieții prin bogăție și faimă, ci mai degrabă prin lucrurile cotidiene mici, trăind o viață activă și semnificativă.

Oamenii de știință au descoperit că Okinawa are cea mai mică rată de mortalitate cauzată de bolile cronice legate de vârstă, precum și una dintre cele mai mari speranțe de viață.

În lume puteți găsi și alte locuri în care sunt condiții similare, dar nu există un număr atât de mare de centenari. Probabil că secretul se ascunde tocmai în Ikigai.