Studiu: Ce influență are melodia ceasului deșteptător asupra trezirii.

Sunetul de alarmă al ceasului deșteptător are o influență puternică asupra trezirii și stării corpului, spun oamenii de știință de la Universitatea Regală din Melbourne.

Potrivit cercetărilor, omul se trezește mai repede și se simte mai bine dacă sunetul alarmei este melodios, nu brusc. 

Scopul acestei cercetări a fost de a înțelege cum un anumit sunet sau o melodie aleasă poate contracara inerția în somn și, mai precis, ce elemente ale acestor sunete pot contribui la reducerea ei.

Experții au efectuat un experiment cu 50 de persoane, care, într-un chestionar online și-au înregistrat sentimentele după trezire. Fiecare a avut tonuri de alarmă diferite. S-a dovedit că volumul sau durata semnalelor nu au afectat bunăstarea voluntarilor, spre deosebire de melodie.

Astfel, senzația de somnolență a fost simțită mai puțin de cei care aveau o melodie plăcută a ceasului deșteptător și nu semnale bruște, cum este de exemplu, sunetul standard.

Potrivit unuia dintre autorii studiului, profesorul Adrian Dyer, semnalele puternice perturbă activitatea creierului în momentul trezirii și afectează în mod negativ starea de sănătate a omului.