Ce trebuie să mănânci pentru a fi un om fericit? Răspunsul neurofiziologului.

Senzația de bucurie, așteptare plăcută, anticipare de ceva bun – aceste emoții provoacă nu numai evenimente plăcute, ci și dopamină.

Mai multă dopamină – mai multă bucurie.

Pe acest principiu se bazează dieta cu dopamină, care acum câștigă în mod activ popularitate. Lipsa dorinței de a face ceva, starea de tristețe și apatie, scăderea activității – toate acestea pot fi nu numai semne de suprasolicitare și tulburări nervoase, dar și lipsa dopaminei.

Dieta cu dopamină sugerează includerea în dietă a alimentelor care stimulează producția acestei substanțe.

Dintre alimentele evidente care stimulează producția de dopamină sunt dulciurile, cafeaua și alcoolul. Însă efectul lor este de scurtă durată. În plus, persoană care face abuz de astfel de produse, se va confrunta cu efectul opus. Organismul necesită tot mai mulți stimulanți și, în consecință, se formează dependența de dopamină.

Una dintre substanțele naturale care stimulează producția de dopamină este tirozina. Acest aminoacid se găsește în alimentele bogate în proteine. Menținerea unui nivel ridicat stabil de dopamină este asigurată și de vitaminele grupei B.

Deci, ce trebuie să mânânci pentru a fi fericit?

Mai jos este o listă de alimente care ajută la creșterea nivelului de dopamină.

Susan, ceai verde, mere, fasole, avocado, pepene verde, leguminoase, salată verde, ulei de măsline, migdale, carne, ouă, lapte, pește.

Dieta cu dopamină nu presupune să renunți strict la anumite produse și să-ți monitorizezi constant dieta, dar nici nu este la fel de simplă pe cât pare la prima vedere.

Creierul obișnuit cu alimentele care stimulează producția de dopamină, cum ar fi zahărul și cafeaua, va cere în permanență o cantitate mai mare. Sarcina ta este să depășești dorința de a bea o cană suplimentară de cafea sau a mânca o felie de tort și să înveți creierul să producă dopamină din contul alimentelor mai sănătoase.

3 principii ale dietei fericite care trebuie respectate:

1. Mănâncă fracționat. A mânca des și în porții mici – este cea mai bună abordare pentru cei care vor să fie fericiți. Pauzele mari între mese scad nivelul dopaminei, ceea ce provoacă o dorință irezistibilă de a mânca dulciuri.

2. Include obligatoriu în dieta zilnică alimente care conțin tirozină.

3. Pentru a evita perturbările, trebuie să faci sport, să asculți muzică plăcută și, în loc de cafeaua de dimineață – să faci un duș de contrast. Toate acestea vor stimula și mai mult producția de dopamină.

Nivelul dopaminei crește, de asemenea, și obținerea cunoștințelor și abilităților noi. Creierul se bucură de procesul de învățare. În plus, antrenează foarte bine funcțiile cognitive.