5 fraze recomandate de psiholog pentru a opri orice ceartă în cuplu

Aceste fraze vor funcționa doar dacă iubești cu adevărat persoana de lângă tine și vrei să oprești cearta.

1. ”Sunt supărată, dar asta nu înseamnă că ești rău. Dacă m-ai asculta, aș simți cât mă iubești.”

Această frază te ajută să-ți potolești emoțiile. După ce ai rostit-o, trebuie să-ți transformi gândul fără a exagera situația și fără a învinovăți partenerul. Îi propui să-și scoată protecția psihologică – fă-o singură, ai încredere în el și direcționează energia eliberată pentru a menține pacea.

2. ”Sunt prietenul tău și mă doare să văd cât de repede pot deveni dușmanul tău.”

Acest lucru funcționează bine în certurile care apar din cauza „lucrurilor mărunte”. Astfel, la prima vedere, o formulare simplă este mult mai productivă decât reacțiile defensive, frica sau mânia. După ce ai rostit-o, poți face o pauză, îți restabilești pulsul și presiunea, iar apoi îi explici sincer și calm motivul îngrijorărilor tale.

3. ”Mă urăști?”

Acesta este un mesaj foarte puternic, care nu poate fi ignorat. Îl va liniști pe partener și îl va provoca să-și explice starea emoțională: „Nu, te iubesc, doar că …” sau „Da, în acest moment te urăsc”. În orice caz, asta va aduce alinare și te va ajuta să simți scurtarea timpului.

4. ”Nu trebuie să fii de acord cu mine, dar mă doare când nu mă iei în serios.”

Dacă partenerul nu îți acceptă punctul de vedere, face glume pe seama ta și se comportă arogant, cu această frază îl vei face să înțeleagă că nu ar trebui să comunice așa. Aceasta este o declarație a identității, o cerință de respect, de încredere. Pentru a consolida efectul, desigur, trebuie să te tratezi cu respect, să lucrezi la respectul de sine și să scapi de rolul victimei.

5. ”Te comporți de parcă între noi totul este foarte rău, dar cred că trebuie doar să ne sincronizăm.”

Dacă lucrezi mult, mergi în călătorii de afaceri și te vezi rar cu partenerul, această frază vă va ajuta să economisiți mult timp atunci când petreceți plăcut împreună. Dar trebuie să arăți o înțelepciune și o maturitate deosebită pentru a exprima sincer această frază. Acesta este un nivel avansat de încredere, deoarece o astfel de formulare este literalmente o invitație să renunțați la reproșuri și să vă îmbrățișați.

Autor: Nancy Dreyfus, medic, psihoterapeut de familie.