Cum poate fi recunoscută prostia: 5 semne sigure

Creierul uman nu selectează informațiile pe care le memorează, ci salvează  totul. Prin urmare, filtrându-ne mediul de oameni proști, investim în propria dezvoltare și bunăstare emoțională.

Aceste 5 semne vă vor ajuta să recunoașteți la timp sursa de ignoranță, lipsa de inteligență și inconștiență, care vă afectează negativ viața.

1. Oamenii stupizi sunt egocentrici

Se caracterizează printr-un grad extrem de egoism – incapacitatea de a presupune cel puțin că lumea nu se învârte în jurul lor. Ei se consideră centrul universului și steaua principală de pe cer, demnă de atenție. Opinia lor este singura adevărată și nu pot exista altele.

2. Nu vor să învețe ceva nou.

Este vorba despre lipsa dorinței de autoeducare și auto-dezvoltare. Acest lucru se manifestă chiar și în lucrurile elementare. Omul prost poate face ceva greșit de multe ori și chiar după sute de comentarii, insistă pe opinia sa. El va alege aceleași strategii, drumuri, produse din magazin. Nu are nevoie de dificultăți și nu crede că învățarea îi poate aduce succes.

3. Pretind că sunt experți atunci când nu înțeleg cu adevărat subiectul (efectul Dunning-Krueger)

Oamenii stupizi adesea își supraestimează cunoștințele în orice domeniu și fără mustrare de conștiință te vor contrazice, indiferent ce spui. Comentariile lor sunt atât de ridicole și inadecvate, încât provoacă nedumerire și zâmbet.

4. Ei gândesc dihotomic (împart totul în bine / rău, negru / alb)

Această atitudine categorică nejustificată, uneori similară cu maximalismul tineresc, sugerează că omul are o gândire subdezvoltată și puțină experiență.

Dacă întrebi o persoană proastă ce trebuie să facă – nu va răspunde niciodată „nu știu”. Ea crede că este capabilă să ofere singura soluție corectă.

5. Încalcă spațiul personal 

Oamenii stupizi sunt peste tot, atât fizic, cât și emoțional. Vorbesc tare, pun întrebări incomode, cer insistent atenție și laudă. Adesea le lipsește educația, nu înțeleg că încalcă granițele și, desigur, nu simt nici jenă, nici remușcări.