10 probleme cu care se confruntă omul adult, dacă a suferit o traumă psihologică în copilărie

Psihologii moderni sunt convinși că majoritatea problemelor psihologice apar pe fundalul unei ( sau mai multor) traume psihologice din copilărie.

Fiecare om în copilărie obține atât experiențe pozitive, cât și negative, care se reflectă asupra vieții sale. Uneori, traumele din copilărie devin cele care ne cauzează probleme grave la vârsta adultă. Pentru a determina prezența unei traume psihologice primită în copilărie, trebuie să acordați atenție următoarelor semne:

1. Sentimentul constant de vinovăție

Dacă micuțul aude la adresa sa în mod constant că este un elev prost, că nu are talente, că nu va reuși nimic, atunci probabilitatea apariției unui complex de vinovăție este foarte mare. Adesea, acest copil, fiind deja adult simte că nu este bun de nimic, că face totul greșit, deși în realitate nu este așa.

2. Frica de singurătate

Această frică o experimentează oamenii care în copilărie nu au primit suficientă dragoste, atenție și grijă din partea părinților.

3. Dificultăți în construirea relațiilor

Astfel de dificultăți pot apărea pe motiv că micuțul a fost deseori mințit. Copilul este foarte sensibil la minciună și dacă acest lucru s-a întâmplat, el poate pierde încrederea în oameni pentru totdeauna. În timp, acest lucru crește în incapacitatea de a construi relații de încredere cu alți oameni.

4. Incapacitatea de a accepta complimentele

Copilul care nu a primit căldura și atenția de care avea nevoie, devine o persoană care nu-și simte propria valoare. El va percepe complimentele din exterior ca pe o lingușire și le va nega sau le va ignora în orice fel. Incapacitatea de a accepta complimente afectează negativ stima de sine.

5. Omul nu crede că merită fericire 

Atunci când omului i se întâmplă ceva bun, el crede că asta se va termina în curând, că acest bine nu s-a întâmplat pur și simplu. Cel mai probabil, în copilărie acest om a suferit o traumă psihologică gravă. Părinții i-au arătat constant că nu este demn de nimic.

6. Frica de a nu corespunde așteptărilor străine

Această teamă este inerentă celor care în copilărie au auzit la adresa lor afirmații că nu sunt suficient de buni. Fiind adult, un astfel de om încearcă să fie pe placul celorlalți, să le trezească admirația, iar dacă acest lucru nu se întâmplă, el simte emoții neplăcute.

7. Frica de conflicte

Dacă un copil a experimentat o formă sau alta de abuz emoțional din partea unui adult, este foarte probabil ca la vârsta adultă să se teamă de conflicte și să le evite în toate modurile posibile.

8. Dificultate în luarea deciziilor.

Atunci când copilului i se indică mereu spre greșelile sale, el poate avea dificultăți în luarea deciziilor la vârsta adultă. Același lucru se întâmplă atunci când părinții nu-i oferă copilului libertatea de alegere și iau toate deciziile în locul lui. Chiar și alegerea banală a unei cafenele în care va merge, devine pentru el un motiv serios de reflecție. Să cumpere ceva într-un magazin pentru el este – o problemă reală.

9. Stima de sine scăzută.

Stima de sine a oricărui om se formează în copilărie. Dacă el nu se poate accepta și iubi pe sine, cel mai probabil, cauza este o traumă psihologică din copilărie.

10. Perfecționismul

Această trăsătură de caracter de multe ori provoacă dificultăți inutile. Cu toate acestea, a scăpa de perfecționism nu este ușor. Adesea, motivul este faptul că în copilărie copilul le-a demonstrat ceva constant părinților, a încercat să fie primul în toate. Iar părinții ca răspuns la străduința copilului rareori îl lăudau, ci doar cereau rezultate și mai bune.