Totul începe în copilărie! Iată cum încetezi să-ți asumi responsabilitatea pentru sentimentele altora.

Ne învinovățim pentru orice problemă. Credem că alții fac ceva din cauza noastră, că motivul acțiunilor lor – sunt acțiunile noastre!

”Dacă vreunul dintre prietenii mei se plictisește la petrecerea mea – este doar vina mea.” ”Dacă soțul a venit încruntat de la serviciu – am făcut ceva greșit.” ”Copilul se îmbolnăvește des – îi acord prea puțină atenție.” ”Prietena nu m-a salutat – mă ignoră în mod deliberat, am făcut ceva greșit?!”

Atunci când ne punem întrebări despre „Ce crede el despre mine”, „De ce ea a făcut asta”, „Cum văd ei această situație?”, încercăm să pătrundem dincolo de peretele dintre noi, pentru că direct, nimeni și niciodată nu poate vedea ce conține lumea interioară a altuia. Și aceasta este una dintre cele mai uimitoare caracteristici ale noastre – de a face presupuneri despre modul în care este construită lumea interioară a celuilalt. 

Această abilitate funcționează cu o participare slabă a conștiinței, aproape continuu, începând din fragedă copilărie.

De exemplu, mama vine acasă de la serviciu – iar copilul vede că ea are dispoziție proastă, nu ascultă în mod deosebit ce îi spune el, și practic nu se uită la desenele sale. Iar el încearcă, în măsura abilităților sale, să înțeleagă de ce se întâmplă acest lucru, ce este în neregulă.

Conștiința copilului este egocentrică, el crede că este centrul universului pentru părinți și aproape tot ceea ce fac – este legat de el. Prin urmare, copilul poate trage o concluzie (și această concluzie nu este rezultatul raționamentului logic, ci al unui sentiment intuitiv) că face ceva greșit.

Psihicul îi va aminti când mama sau tata erau foarte nemulțumiți de comportamentul său și se îndepărtau de el – iar imaginea este clară: ”Eu sunt motivul pentru care mama este atât de „distrasă”. Și trebuie să fac ceva urgent cu asta. Să încerc să fiu foarte, foarte bun sau să încerc să o înveselesc cumva.” Toate acestea nu sunt decizii conștiente, ci încercări inconștiente, disperate de a îmbunătăți problema.

În acest moment, copilul nu înțelege că lumea adulților este mult mai mare decât figura lui și că în afara comunicării lor se întâmplă și alte lucruri. În mintea lui nu există colegii mamei cu care poate, a avut o dispută. Nu există un șef rău, care a amenințat-o cu demiterea, dificultăți financiare, termene și alte „treburi ale adulților”.

Sentimentul că toate acțiunile altora în raport cu noi se datorează acțiunilor noastre – este o poziție naturală pentru copilărie. Dar mulți adulți, din diverse motive, rămân în această poziție: ei cred că dacă ceva este în neregulă în relație, acesta este vina lor. Și cât de greu este să înțelegem că, deși putem fi suficient de importanți pentru alții, asta nu este suficient pentru a deveni centrul vieții lor.

Micșorarea treptată a percepției despre amploarea personalității noastre în mintea celorlalți, pe de o parte, ne privează de încrederea în concluziile cu privire la acțiunile și motivele lor, iar pe de altă parte, face posibilă eliberarea de povara responsabilității totale pentru ceea ce gândesc și simt alții. Ei au viața lor, în care noi suntem doar un fragment.