7 cele mai frecvente greșeli în educație, care nu-i permit copilului să se dezvolte

Educându-ne proprii copii, noi părinții, din neștiință sau din lipsă de timp, comitem o mulțime de greșeli care afectează dezvoltarea copilului și viziunea sa asupra lumii.

7 cele mai răspândite greșeli:

1. Părinții își dedică tot timpul liber copiilor

Odată cu apariția copilului, mulți părinți își lasă hobby-urile, petrecând tot timpul liber cu copilul, având grijă de el în fiecare minut.

Trebuie să-i oferiți timp copilului, dar, în același timp, să nu uitați de hobby-urile voastre. Mai mult decât atât, tutela excesivă poate face un copil incapabil să se descurce în viață.

2. Părinții fac temele împreună cu copiii

Nu este nimic rău în a ajuta copilul să-și facă temele. Dar numai să-l ajutați, nu să faceți temele în locul lui sau să vă transformați în supraveghetori nemiloși. Permiteți-i copilul să fie responsabil pentru studiile sale, acest lucru il va învăța să fie independent.

3. Simindu-se vinovați, părinții le oferă cadouri scumpe

Oferindu-i puțin timp copilului sau traumatizându-l cu scandaluri în familie, mulți părinți se simt vinovați și răsfață copilul cu cele mai scumpe daruri.

Este categoric interzis să faceți acest lucru! Copiii înțeleg foarte repede ”trucul” și încep să vă trateze, nu ca părinți, ci ca un magazin de jucării!

4. Pedeapsa imediată

Foarte des, din cauza lipsei de timp sau din alte motive, părinții pedepsesc copilul pentru comportamentul obraznic, neînțelegând situația până la sfârșit.

Acest lucru ofensează și traumatizează psihicul copilului, mai ales dacă acest comportament este provocat de motive obiective. Prin urmare, nu vă grăbiți și înainte de a pedepsi copilul, clarificați situația.

5. Părinții tind să facă din copil un geniu de succes

Toți părinții visează ca odraslele lor să fie cele mai deștepte și de succes. Dar, din păcate, nu toți copiii au astfel de abilități.

De aceea, tratați-vă mai blând copilul și nu încercați să-l faceți un fizician genial, mai ales dacă lui îi place să deseneze sau să cânte.

6. Părinții tind să-și protejeze copilul de greșeli

Împiedicând copilul să facă greșeli, părinții își privează copilul de independență și capacitatea de a-și corecta singuri greșelile.

Oferiți-i copilului libertate de acțiune, lăsați-l să câștige propria experiență de viață, să facă față problemelor.

7. Indiferent cu ce se distrează, doar să nu plângă. 

O astfel de abordare în curând îl va face un mic terorist care, pentru a-și atinge obiectivul, va șantaja părinții cu isterii și plâns interminabil! Nu cedați în fața copilului, este mai bine să suportați câteva tentative decât să obțineți ca urmare un egoist isteric.

Sperăm că după ce ați aflat care sunt cele mai frecvente greșeli parentale, acum nu le veți repeta și veți crește o persoană demnă și bună.