Cele 12 criterii de sănătate mintală definite de psihologul Albert Ellis.

Mulți colegi probabil sunt familiarizați cu modelul terapiei rațional-emotive comportamentale a lui Albert Ellis. În cadrul acestui model, el derivă 12 criterii de sănătate psihologică a omului. Pentru cei care nu le cunosc, iată care sunt acestea:

1. Respectarea propriilor interese.

O persoană rațională și sănătoasă din punct de vedere emoțional, de regulă, își respectă în primul rând interesele sale și le pune înaintea altor persoane. Se sacrifică într-o anumită măsură pentru cei dragi, dar niciodată nu se pierde complet în asta. Sacrificiul ca scop – nu este metoda lui.

2. Autogestionarea 

Omul sănătos, de regulă, poartă responsabilitatea pentru viața sa. Pentru a-și atinge obiectivele și a-și îndeplini planurile, este gata să coopereze și să colaboreze cu ceilalți. El nu are nevoie de ajutor și sprijin semnificativ din exterior și nu îl cere altora, deși este gata să-l accepte dacă îl consideră util și nu implică obligații împovărătoare.

3. Toleranță ridicată la frustrare.

Omul sănătos din punct de vedere mintal își permite sie și altora să greșească. El încearcă să schimbe circumstanțele nedorite care pot fi schimbate, acceptă ceea ce nu poate schimba – adică pune în practică rugăciunea despre liniștea sufletească.

4. Flexibilitatea

Un om sănătos mintal este deschis în gândire și comunicare, este flexibil și dispus să se adapteze circumstanțelor în schimbare, nu este fanatic, rigid, nu ajunge la extreme în evaluare, nici în relația cu sine, nici cu ceilalți. El nu stabilește reguli rigide pentru sine și pentru ceilalți.

5. Acceptarea incertitudinii

Omul sănătos mintal este gata să recunoască și să accepte ideea că trăim în lumea probabilităților, în care certitudinea absolută nu există și nu va exista niciodată. O astfel de viață, într-o lume atât de probabilistică și incertă nu îl îngrozește și nu-l confundă: mai degrabă, îl încântă.

6. Activitățile creative 

Omul sănătos mintal este o persoană creativă, are întotdeauna pregătite câteva idei interesante, are interese cărora le dedică cea mai mare parte a timpului.

7. Gândirea științifică.

Omul sănătos mintal este mai obiectiv, rațional, gândește mai științific decât oamenii cu tulburări mintale. Deși este capabil de emoții profunde, el se poate controla, poate reflecta asupra experiențelor, acțiunilor sale și consecințelor acestora.

8. Acceptarea de sine.

Omul sănătos din punct de vedere mintal, de regulă, știe să se bucure doar pentru simplul fapt că este viu. El nu-și evaluează semnificația interioară prin realizări externe sau prin ceea ce cred alții despre el: în spatele etichetelor nu se observă esența.

9. Riscul

Oamenii sănătoși emoțional tind să-și asume riscuri și să facă ceea ce doresc, chiar dacă există o mare probabilitate de eșec. Sunt curajoși, dar nu iraționali.

10. Hedonismul întârziat.

O persoană sănătoasă psihic încearcă să se bucure de momente plăcute și caută plăcere pe termen lung. Evită plăcerile pe termen scurt, dacă acestea vor avea consecințe nefaste pe termen lung.

11. Anti-utopismul.

Omul sănătos mintal înțelege că nici pacea mondială, nici paradisul, nicio utopie nu sunt realizabile. De asemenea, el își dă seama că toată lista de dorințe nu poate realizată într-o viață de om. Prin urmare, el nu caută să obțină perfecțiunea sau fericirea absolută. El nu încearcă să evite complet anxietatea, depresia sau ostilitatea celorlalți.

12. Responsabilitatea pentru tulburările emoționale.

Omul sănătos mintal acceptă faptul că este în mare măsură vinovat pentru problemele și eșecurile sale emoționale. Și nu caută să dea vina pe alții, pe societate, pe starea de spirit și gândurile proaste.