Această tehnică simplă vă va ajuta să scăpați de conflictele familiale

Unul dintre motivele principale ale conflictului în cuplu – este sentimentul că facem mai mult decât partenerul. Fiecare dintre noi în relație calculează punctele.

De ce se ceartă cuplurile?

Motivele conflictelor pot fi diferite, dar motivul principal, de regulă, este unul – sentimentul învingerii. De exemplu, soțul a spus ”Mulțumesc pentru cină”, iar femeia i-a evaluat cuvintele cu 3 puncte. Dacă a pregătit cina – primește 8 puncte, a organizat o cină romantică – 10 puncte, a adus un buchet de flori – 20. Sau, de exemplu, soția i-a arătat soțului o privire calmă atunci când el se uita la fotbal, iar el i-a dat 4 puncte pentru asta. A pregătit o cină delicioasă și i-a adus-o la televizor – 10. De ce evaluările sunt atât de diferite? Pentru că bărbații și femeile au diferite scări de măsurare.

În timpul unui experiment, psihologii le-au cerut subiecților să evalueze pe o scară de 10 puncte toate acțiunile lor, precum și acțiunile partenerului. S-a dovedit că bărbații nu au acordat prea multă importanță faptului că au aruncat o geacă pe umerii femeii, văzând că îi este frig, în timp ce femeile au evaluat acest act cu 8 puncte, văzând în el o manifestare a dragostei, atenției și grijii.

Soțul s-a întors de la muncă și consideră ca are 50 de puncte, ceea ce înseamnă că scorul este de 50:0 în favoarea lui. El așteaptă că soția îl va egala pregătind cina, lăsându-l în pace să se odihnească. Cu toate acestea, soția avea un scor de 0:80 în favoarea ei: ea de asemenea a fost la muncă, a pregătit cina, a luat copiii de la școală și a făcut temele cu ei. Așteaptă ca soțul să comunice cu ea, să manifeste grijă și afecțiune. Ambii cred că au făcut mai mult decât celălalt și cer ca scorul să fie egalat. În acest moment, inevitabil apare conflictul.

Motivul de ceartă poate fi orice, dar întotdeauna este același:„ Am făcut mai mult decât tine.”

EXERCIȚIU PRACTIC:

Pentru a îmbunătăți relația, psihologul ne propune o tehnică specială. În decurs de o săptămână, fiecare soț trebuie să noteze pe o foaie acțiunile sale și ale partenerului și să le evalueze pe o scară de la -3 la +3, unde:

-3 – Nu-mi place;

+3 – îmi place foarte mult;

0 – indiferent;

Super victorie – +10,

Super pierdere – -10.

10 puncte pot fi atribuite atunci când tu sau partenerul ați făcut ceva ieșit din comun.

De exemplu, ai pregătit micul dejun pentru soțul tău. Câte puncte îți vei acorda? Ai decorat masa festivă – câte puncte îți oferi pentru creativitate? Dar oare soțul a observat asta…

Nu te-a mulțumit după micul dejun? Merită -2 puncte. Ți-a oferit flori fără niciun motiv? +10. La sfârșitul săptămânii, puteți compara rezultatele și veți fi surprinși: punctele sunt aproape întotdeauna diferite.

În consecință, vei învăța sistemul de valori al partenerului și cum să investești în ceea ce este cu adevărat important pentru el, iar el va afla ce este important pentru tine. Acest exercițiu deschide mai multe perspective atunci când nu faci ceea ce este obișnuit. De exemplu, dacă nu vei pregăti cina, soțul îți va pune o notă scăzută și el însuși va înțelege cât de mult are nevoie de asta. Astfel îl înveți să aprecieze ceea ce faci pentru el.