Simptomele personalității narcisiste: Iată cum recunoști un narcisist.

Mai jos vom descrie câteva simptome ale tulburării de personalitate narcisistă pe baza clasificării propuse la Clinica Mayo (unul dintre cele mai mari centre private de cercetare medicală din lume, din Minnesota, SUA). Întrucât vorbim despre narcisiști, vom folosi pronumele „tu”.

– Convingerea că tu ești mai bun decât alții – în lumea ta acest lucru nu are excepții; te uiți la ceilalți ”de sus”.

Fantezii despre putere, succes și atractivitate – ești un super erou, unul dintre cei mai de succes specialiști din domeniul tău, ai putea înfrumuseța coperta revistelor GQ sau Glamour și nu înțelegi că totul este doar fantezia ta.

– Exagerarea propriilor realizări și talente – locul 9 în competiția de golf se transformă în 1-ul în conversațiile cu oameni care nu erau prezenți acolo;

– Așteptarea constantă a laudei și admirației – dorești ca ceilalți să-ți recunoască toate realizările, chiar dacă doar ai scos gunoiul.

– Credința în propria unicitate – ești un dar divin pentru femei / bărbați / colegi / lume, ceea ce înseamnă că toți ar trebui să te trateze în mod corespunzător.

– Incapacitatea de a simți emoțiile și sentimentele altor oameni – nu înțelegi de ce oamenii se supără când le spui ce au făcut greșit.

– Așteptarea susținerii absolute. Doar ideile și planurile tale sunt singura decizie corectă pe care o oferi și, prin urmare, te indispui când alții își exprimă gândurile: este clar că ideile lor sunt mult mai rele.

– Îi folosești pe ceilalți în avantajul tău – fără permisiune iei mașina / instrumentele / cardul de credit / hainele părinților; aștepți ca pentru un serviciu mic oamenii să-ți fie recunoscători toată viața.

– Dispreț pentru cei care par mai răi – un om fără adăpost stă pe stradă fără pantofi sau haine, ce idiot!

– Invidia – meriți o recompensă / un premiu /  laudă și recunoaștere, etc; Dar dacă ți se pare că cineva este mai atrăgător / mai inteligent / mai bun decât tine, pur și simplu îl urăști.

– Convingerea că ceilalți te invidiază – cu siguranță toți ar dori să fie în locul tău.

– Dificultăți în menținerea unei relații sănătoase – membrii familiei și prietenii nu te înțeleg, de aceea ai rupt relațiile cu ei; pierzi interesul pentru relațiile romantice imediat ce găsești o opțiune mai bună; ai permanent aventuri care nu-ți aduc satisfacție.

– Obiective nerealiste – într-o zi vei deveni director general / președinte / un mare muzician / artist / scriitor, te vei căsători cu o vedetă de film și vei moșteni miliardele lui Bill Gates.

– Vulnerabilitate și sentimentul de respingere – nu înțelegi de ce oamenii încearcă mereu să-ți facă rău; fie îți este greu să faci față acestui lucru, fie nu-l accepți.

– Stima de sine fragilă – în adâncul sufletului ești o persoană sensibilă, asta te face atât de special; nu este clar doar de ce alții nu văd asta.

– Puterea de voință aparentă și lipsa emoțiilor – Hillary Clinton, Mr. Spock, Margaret Thatcher și John Wayne se odihnesc pe lângă tine!