Iată de ce câinii își înclină capul atunci când omul le vorbește.

Cel mai probabil, cunoașteți unul dintre cele mai emoționante gesturi ale câinelui: când aude vocea stăpânului și, uneori, doar un sunet străin, el își înclină capul într-o parte. Așadar, zoopsihologii au decis să afle ce înseamnă acest gest. Există mai multe ipoteze care încearcă să ne apropie de înțelegerea lumii interioare a animalului de companie.

Exprimarea compasiunii?

Acest gest este inerent nu numai câinilor, ci și oamenilor. Este suficient să ne amintim situația când omul încearcă să-și exprime compasiunea pentru interlocutorul său – de multe ori, în astfel de cazuri, înclină capul într-o parte. Cu alte cuvinte, acest gest este unul dintre componentele comunicării non-verbale. Unii psihologi sugerează că astfel de mișcări sunt universale. Însă nu se poate spune că animalele de companie își exprimă reflexiv compasiunea la anumite sunete.

Setarea auzului

O ipoteză mai plauzibilă, este aceea că animalul își înclină capul atunci când ascultă cu atenție sunetele. Câinele, explică oamenii de știință, își poziționează reflexiv urechile asimetric, ceea ce îi permite să primească informații mai precise despre sursa sunetului. Ascultând în acest fel, animalul este în măsură să recunoască și intonațiile cu care i se adresează proprietarul.

Exprimarea interesului

Conform următoarei ipoteze, aranjamentul asimetric al părților corpului, fie că este vorba de urechi, ochi sau labe, indică interesul câinelui față de ceea ce se întâmplă. Reiese că animalul înclinând capul, semnalează despre interesul său și disponibilitatea de a acționa.

Caracteristicile anatomice

Există, de asemenea, o opinie că mutra alungită la câini le afectează trăsăturile vederii. Prin urmare, atunci când animalul trebuie să examineze ceva în detaliu, își înclină capul într-o parte.

Câinii – sunt manipulatori

Ultima ipoteză spune: nu se cunoaște de ce câinele face acest gest, în schimb este cunoscută reacția omului la ea. Proprietarii, văzând poziția înduioșătoare a animalului, se grăbesc să-l mângâie, să-l laude și să-l răsfețe cu ceva gustos. La rândul său, animalul învață lanțul de evenimente „înclinarea capului – încurajare” și îl folosește în viitor în interesele sale.