Iată ce trebuie să faci dacă bărbatul nu apreciază eforturile tale.

De multe ori primesc scrisori în care femeile se plâng: „Am grijă de el, gătesc, spăl, curăț și nu primesc nicio recunoștință din partea lui. Iar dacă sunt prea obosită să pregătesc cina, nu numai că nu mă ajută, dar se și revoltă!”

Dacă această situație îți este familiară, atunci felicitări: ai un copil. Nu un bărbat, ci un copil capricios, egoist și prost crescut. 

Să acționezi periodic din poziția copilului este destul de normal. Fiecare dintre noi are în interiorul său un copil, un adult și un părinte.

O persoană matură este capabilă de a se comuta între aceste roluri, în funcție de situație. Uneori mă pot comporta ca un copil, însă dacă văd că soția mea are nevoie de ajutor și sprijin, voi lua poziția unui adult. Și în unele cazuri, pot deveni un părinte grijuliu sau pot lua poziția unui copil atunci când am nevoie de grijă și atenție. Această abilitate de a te comuta se numește stare de conștientizare.

Când bărbatul te privește cu ochii pisicii din Shrek, imediat ți se trezește dorința naturală de a avea grijă de el, precum de un copil. Dar e suficient să–l obișnuiești cu grija și acest copil îți arată cealaltă parte: devine capricios, pretențios, va manifesta lipsă de atenție față de sentimentele tale. Pentru că vede în tine o mamă, iar mama nu are dreptul să obosească, să aibă dispoziție proastă, ea trebuie să iubească și să-și servească băiatul mereu.

Ce trebuie să faci pentru a rupe acest cerc vicios?

Răspunsul este simplu: tu însăți nu uita să adopți diferite roluri. 

Femeile tind să aibă grijă de ceilalți, aceasta face parte din natura feminină. Dar dacă femeia va interacționa constant cu bărbatul din poziția de mamă, atunci el se va obișnui să ia constant poziția copilului.

Nu se va întâmpla nimic groaznic dacă îți vei lua o zi liberă de la gătit. Dacă bărbatul nu vrea să gătească singur, el își va comanda mâncare.

Nu se va întâmpla o catastrofă dacă nu îi calci cămașa. Ori o va călca singur, ori va merge cu ea șifonată.

Nu va cădea cerul dacă nu îi arunci lucrurile la spălat. Va învăța în sfârșit să folosească mașina de spălat. Și nu va mai trata ajutorul tău ca pe ceva de la sine înțeles.