Verifică, dacă mergi în direcția greșită. 5 obiceiuri care indică o stimă de sine scăzută.

De-a lungul vieții, omul obține traume emoționale, iar pentru a reduce stresul și a obține o ușurare temporară, el dezvoltă strategii de comportament incorecte, care duc la stima de sine scăzută, nevroză și pierderea energiei mentale, care ar putea fi cheltuită pentru auto-dezvoltare și obținerea succesului. Pe baza acestor obiceiuri, poți determina dacă mergi în direcția greșită.

1. Obiceiul de a te compara cu ceilalți.

Fiecare om este unic și are propriile calități și defecte, care îl disting de ceilalți. Atunci când compari punctele tale slabe cu punctele forte ale altuia, stima de sine suferă. Dacă îți compari punctele forte cu slăbiciunile altora, te înșeli. În orice caz, îți pierzi timpul și energia. Dacă nu ești la o lecție de matematică, atunci compararea în principiu este greșită și ineficientă.

Concentrează-te pe tine, nu te uita la ceilalți. În acest fel, îți vei putea economisi energia pentru atingerea obiectivelor.

2. Obiceiul de a concura

Unii sunt în continuă tensiune din cauza nevoii de a-i învinge pe toți. Drept urmare, omul nu are un suport interior. El este întotdeauna concentrat pe realizările celorlalți și toată viața își dovedește sie însuși că va putea și ”asta”.

În acest caz, trebuie să te oprești și să-ți pui o întrebare simplă: „De ce? Chiar am nevoie de asta?” Fii capabil să-ți spui „stop” și să înțelegi ce se întâmplă, altfel vei alerga toată viața, urmărind succesele altora.

3. Obiceiul de a aștepta un salvator

Se întâmplă să te blochezi la început. O barieră internă te împiedică să trăiești, aștepți că mâine va veni momentul potrivit, va apărea persoana potrivită care îți va da un impuls. Însă timpul trece, iar momentul și salvatorul nu vine. Cert este că nimeni, cu excepția ta, nu-ți va rezolva problemele și dacă nu începi să te miști, cel puțin cu pași mici, atunci vei rămâne la punctul de plecare, plin de speranțe nejustificate și așteptări goale.

4. Obiceiul de a căuta aprobarea

Dacă nu ești pregătit să te bazezi pe propriile valori, atunci cauți aprobarea celorlalți. Lauda te inspiră și te învigorează, critica te sperie și te face să te închizi. Găsește puterea de a fi independent de opiniile celorlalți. Celor mai mulți oameni nu le pasă ce ți se întâmplă – ei  au trecut pe alături și au uitat. Iar tu, în mintea rotești evenimentele pentru a suta oară și experimentezi aceleași emoții negative. Eliberează-te de evaluările altor persoane, fă ceea ce dorești cu adevărat.

5. Obiceiul de a manipula

Manipulatorul este fie un psihopat care nu cunoaște emoțiile, fie o persoană profund nefericită cu complexe mari. Încercând să transformi situația în favoarea ta, vrei să păstrezi controlul și cheltui pentru asta multă energie mentală. Dacă lucrurile nu merg bine, simți un mare disconfort. În acest caz, trebuie să înveți să eliberezi situația și să trăiești în fluxul evenimentelor care se întâmplă, obținând plăcere din asta.

Nu întotdeauna problemele care te-au împins către strategii distructive și obiceiuri greșite sunt evidente și se află la suprafață. Unii oameni, pentru a se înțelege pe sine, vor avea nevoie de ajutorul psihologului. Dar pentru a obține un rezultat, trebuie să acționezi și să te schimbi.