7 semne că oamenii te folosesc. Iată ce trebuie să faci pentru a te proteja.

De multe ori trebuie să faci munca străină? Refuzi cu greu cererile, chiar și în cele mai incomode și ciudate situații? Consideri că este jenant să-ți aperi drepturile, iar cel care face asta este un om nepoliticos? Cel mai probabil cei din jurul tău te folosesc. Iată semnele prin care înțelegi acest lucru și ce trebuie să faci în acest sens.

1. Ți se insuflă sentimentul de vinovăție

Manipularea care provoacă sentimentul de vinovăție este cea mai răspândită. Cel care cere îți spune că dacă îl refuzi vei fi ”cel mai rău om” din lume.

Mai există manipularea prin lingușire („Nu înțeleg nimic despre asta, iar tu ești un expert!”). Sau intimidarea: de exemplu, un coleg te încurajează să faci o parte din munca sa, pentru că se presupune că el nu o poate face, iar eșecul proiectului îi va afecta pe toți. Ți se impune responsabilitatea, de fapt, străină și ești speriat că se vor întâmpla consecințe negative – pentru tine.

2. Ai sentimentul că nu poți refuza

Există un criteriu bun pentru sarcinile care nu merită începute și cererile care trebuie refuzate imediat – sentimentul că nu ai ocazia să refuzi persoana, deși nu este șeful tău. Adică, în teorie, relațiile sunt egale, dar în practică se dovedește că nu.

Desigur, sentimentul că relația este inegală, în acest caz este o iluzie. Dar faptul că îl ai și acționezi pe baza acestuia, este un semn că ești folosit.

3. Nu poți cere ceea ce-ți aparține

Îți este rușine să insiști, de aceea accepți să plătești bani pentru un serviciu prost sau incomplet sau să faci o parte din munca altcuiva. Și, deși nu-ți este plăcut, te supără  – decizi să taci. Motivul este același sentiment de valoare și inegalitate redusă. De parcă cealaltă parte are dreptul să-și îndeplinească sau nu îndatoririle, iar tu nu ai ocazia să fii indignat și să ceri ceea ce ți se cuvine.

4. Nu vezi diferența dintre conflict și scandal

De fapt, conflictul nu este deloc egal cu scandalul. Nu implică deloc o ceartă – acesta este în primul rând un conflict de interese. Dacă va fi rezolvat în mod pașnic, depinde de ambele părți – dar nu trebuie să începi cu agresivitatea și să-ți faci reputația de scandalagiu. Poți începe afirmându-ți poziția: „Cred că este greșit…”, „Nu cred că este zona mea de responsabilitate”, „Din păcate, nu pot îndeplini solicitarea ta, în acest moment sunt ocupat.”

5. Obosești, te mânii și te ascunzi de toți

Omul folosit de toți este supraîncărcat. El se simte mereu rușinat că nu poate refuza, că a promis și nu îndeplinește, că depășește termenii, iar apoi este nevoit să-și ceară scuze sau să se ascundă de apeluri și mesaje.

Din păcate, această protecție funcționează foarte prost. În primul rând, îți este rușine de ceva de care nu ar trebui să-ți fie și omul are un alt instrument de manipulare împotriva ta. În al doilea rând, arată că încă nu te simți îndreptățit să refuzi. Fără practică, această abilitate valoroasă nu se va dezvolta.

6. Observi constant inegalitate în relație.

Problemele prietenei merită toată compasiunea, iar ale tale, din punctul ei de vedere, se rezolvă ușor și nu pot fi comparate. Când prietenii au nevoie de ajutorul tău – este urgent, când ai tu nevoie de sprijin – mai poate aștepta.

În relațiile armonioase nu există astfel de nevoi: partenerii simt echilibrul, iar abaterile mici nu provoacă furie și nici sentimentul de nedreptate.

7. Programul tău vorbește de la sine

Dacă mai ai îndoieli, încearcă să scrii câteva zile ce faci și cât timp. Apoi calculează: cât timp pe zi ești ocupată cu treburile tale – muncă, timp liber, hobby-uri, interese? Și cât timp cu treburile străine: consolarea unei prietene la telefon, consultarea gratuită a unui prieten care are întrebări urgente despre ceea ce cunoști, etc.

Desigur, astfel de calcule par artificiale, dar îți oferă hrană pentru gândire. Dacă treburile altora se apropie de 30–50%, e timpul să bați alarma: alți oameni îți gestionează viața.

Ce să faci?

Învață să spui ”NU”. Oamenii adesea nu îndrăznesc să refuze, pentru că le este frică că nu vor mai fi iubiți și vor fi abandonați. Dar oare tu ai nevoie de oameni care te iubesc doar pentru că ești comod(ă) și nu-i refuzi niciodată?

Practică refuzul fără scuze. „Îmi pare rău, dar nu pot să fac asta…”, „Nu, nu vreau” și „Nu, nu-mi este comod.” – sunt trei fraze magice. Probabil cei pe care nu i-ai refuzat niciodată la început vor fi surprinși sau supărați. Și cel mai probabil, cercul tău social se va schimba. Dar toate aceste schimbări vor fi în bine.