4 fraze pe care le utilizează manipulatorul pentru a te face să te simți vinovată

Probabil ți s-a întâmplat să fii sigură că adevărul e de partea ta, dar în rezultatul disputei ai rămas vinovată. Crezi că nu ai avut suficiente argumente pentru a-ți apăra poziția? De fapt, ai ajuns în capcana manipulatorului și nici n-ai observat acest lucru.

Amintește-ți aceste 4 fraze și nu le acorda atenție într-o astfel de comunicare:

1. ”Ești prea sensibilă, pui totul la inimă”

Tehnica clasică a manipulatorului, este atunci când la început te scaldă în iubire, îți spune cât ești de specială, apoi începe să te ignore, în timp ce te asigură că ți s-a părut și în general, totul este în regulă. Deci, nu trebuie să reacționezi la un astfel de leagăn emoțional, pentru că următorul pas al manipulatorului, după acuzațiile de sensibilitate excesivă – va fi critica.

2. ”Ai înțeles greșit.”

Gaslighting – este un termen relativ nou, care ar însemna o formă mai „blândă” de manifestare a violenței psihologice, când omul încearcă intenționat să denatureze și să confunde informațiile, astfel încât cealaltă persoană să se îndoiască de adecvarea sa. Într-un cuvânt, de îndată ce auzi expresia „ai înțeles greșit”, amintește-ți că în cele mai multe cazuri, cu siguranță ai înțeles totul corect, doar că omul din fața ta vrea să te facă vinovată!

3. ”Nu mai dramatiza!”

Ține minte că de cele mai multe ori expresia „nu mai dramatiza” o spune cel care adoră aceste drame și isterii. Doar că, în acest caz, manipulatorul înțelege că vei dori să clarifici lucrurile, iar acest lucru nu este în avantajul său. Dar acuzându-te de emoționalitate excesivă, el va ieși uscat din apă și chiar te va face să te simți vinovată!

4. ”Exagerezi totul.”

Oamenii tind să exagereze lucrurile și mulți dintre noi depășesc limita uneori. Dar de ce, atunci când auzi această frază, înțelegi că vei rămâne vinovată? Pentru că în acest moment interlocutorul pur și simplu îți depreciază cu îndemânare sentimentele. Ei bine, nu-i da un motiv să-ți submineze independența!