Dezvoltă-ți abilitățile de comunicare: 9 sfaturi recomandate de psihologul Karl Rogers

Succesul în domeniul conversației este strâns legat de abilitățile noastre de comunicare. Iar secretul principal este să dozezi corect „autodezvăluirea”, compasiunea și tactul. Utile vor fi de asemenea și descoperirile lui Carl Rogers (psiholog), care a adus o contribuție semnificativă psihologiei clinice și consilierii. Rogers învăța medicii cum să asculte și să transmită corect emoțiile clientului, astfel încât să-l ajute să se recupereze.

Iată cum putem aplica în practică recomandările psihologului:

1.Ascultă

Foarte des, când întâlnim pe cineva pe care nu îl cunoaștem bine, încercăm să umplem minutele de tăcere cu conversații despre noi. Este o tactică greșită – interlocutorul percepe acest lucru ca o manifestare a egoismului. De aceea, este mult mai bine să asculți, decât să vorbești. Când veți stabili contactul, dialogul va fi construit astfel încât fiecare interlocutor va reuși să vorbească și să-l asculte pe celălalt.

2. Repetă

Esența acestui truc este să reformulezi ce a spus cealaltă persoană. De ce să faci asta? În primul rând, îi arăți că asculți cu atenție. În al doilea rând, verifici dacă ai înțeles corect gândurile lui.

3. Folosește limbajul non-verbal

Rogers era cunoscut pentru capacitatea sa de a citi perfect limbajul corporal al clienților săi. Această abilitate este deosebit de eficientă, deoarece mișcările corpului reflectă întotdeauna ceea ce simțim. Pentru a învăța această abilitate, trebuie să încetezi să te gândești la propriile emoții și să reflectezi la cum se simte cealaltă persoană. Comparând aceste sentimente și mișcările pe care le face, poți deduce un anumit algoritm.

4. Evită judecățile pripite

Dacă respecți pașii de mai sus, reduci semnificativ riscul de a repeta greșeala pe care face majoritatea oamenilor. Anume, că vei trage concluzii nerezonabile despre persoană. Această tendință, desigur, afectează negativ comunicarea.

5. Cercetează

Când ai o întâlnire cu cineva pe care nu-l cunoști bine, caută informații despre el pe rețelele sociale. Desigur, interlocutorul tău nu trebuie să știe acest lucru. În schimb după ce i-ai studiat pagina, obții o listă completă de subiecte pe care ar vrea să discute.

6. Nu aștepta acordul

Pregătește-te din timp pentru faptul că omul din fața ta ar putea să nu fie de acord cu punctul tău de vedere. Apropo, acest lucru nu trebuie să conducă la conflict. Dezbaterea poate fi destul de pașnică și interesantă!

7. Învață ceva nou

Învață ceva nou din fiecare comunicare nouă. În această privință, sunt de folos întâlnirile cu reprezentanții altor culturi. Dacă percepi fiecare întâlnire nouă ca o oportunitate de a dobândi cunoștințe unice, atunci interlocutorii vor simți acest lucru și vor fi deschiși cu tine.

8. Fii la curent cu noutățile

Atunci când poți purta conversații pe diferite subiecte, comunicarea nu mai este atât de dificilă. Și nu este necesar să ai cunoștințe profunde – este suficient să cunoști puțin din fiecare domeniu. Acest lucru va fi suficient pentru a interesa interlocutorul și a construi o linie de comunicare.

9. Înțelege când e mai bine sa taci

Este important să înțelegi că nu toți oamenii caută comunicare. Mulți petrec timpul în singurătate și se simt minunat. Așadar, nu ar trebui să te agăți de oameni, încălcându-le spațiul personal. Ei îți vor fi recunoscători dacă, după ce ai înțeles semnalul că nu sunt dispuși să vorbească, vei renunța la încercarea de a începe un dialog.