De ce se căsătoresc oamenii? Care este sensul căsătoriei?

De ce se căsătoresc oamenii? Oare relația este de succes, dacă partenerii nu au un obiectiv specific în căsătorie? Când oamenii se căsătoresc cu scopuri greșite, în timp ei se simt singuri, confuzi și disperați.

Am întâlnit cândva un citat pe rețelele sociale: „Meriți să fii împreună cu persoana care te va face fericit(ă), nu îți va complica viața și nu te va răni.” Această frază m-a înfuriat. Astfel de afirmații, prezentate sub formă de sfaturi înțelepte, creează noțiuni inadecvate despre relații și le pot distruge.

Fericirea nu poate fi considerată un fundament puternic pentru construirea iubirii. Ea este prea instabilă, variabilă, trecătoare. Noi înșine ne schimbăm în timp, se schimbă factorii care ne fac să ne simțim fericiți.

Fericirea infinită, fără nori – este cel mai nereușit obiectiv pentru o relație, deoarece este imposibil de atins. Fericirea, ca și orice emoție, vine și pleacă. Scopul căsătoriei nu este fericirea, scopul căsătoriei este dezvoltarea.

Pentru a deveni un cuplu de succes, trebuie să acționați și să ieșiți din zona de confort. Sunt încântat de ideea căsătoriei orientate spre dezvoltare. Este ceea ce poți realiza. În plus, creșterea și dezvoltarea oferă un sentiment de satisfacție.

Cum să mențineți o relație puternică?

Căsătoria nu este o sarcină ușoară. Îți scoate la iveală limitările și îți expune slăbiciunile, punctele slabe, vulnerabile, te face conștient cât de nerăbdător poți fi. Îți dai seama cât de dificil este să spui „nu” lucrurilor care nu sunt importante pentru tine și „da” – lucrurilor semnificative. Înțelegi cât de dificil este să faci față diferențelor, atunci când ești stresat, obosit sau flămând.

Te forțează să faci față bolilor, tragediilor, problemelor financiare, schimbării convingerilor și credințelor, pierderea locului de muncă, creșterea copiilor, moartea părinților și a altor membri ai familiei. Și, în același timp, trebuie să-ți susții partenerul, să-i satisfaci nevoile.

Nu puteți trece prin toate acestea și ieși la celălalt capăt al tunelului, la fel de îndrăgostiți precum ați fost la început. Nu puteți supraviețui toate astea împreună, rămânând în fericire nesfârșită. Trebuie să creșteți și să vă dezvoltați constant. Trebuie să vă transformați într-o nouă versiune a voastră, capabilă să depășească noi și noi dificultăți de viață.

Profesorul și psihologul John Gottman promovează ideea unei „căsătorii rezonabil de bune”: „Oamenii așteaptă ca partenerii să-i trateze cu bunătate, dragoste, atenție și respect. Nu vor tolera abuzul emoțional sau fizic. Așteaptă ca partenerii să fie credincioși. Acest lucru nu înseamnă că așteaptă ca relația lor să fie lipsită de conflicte. Chiar și cuplurile fericite se ceartă. Conflictul – este un fenomen sănătos, întrucât duce la o înțelegere reciprocă mai bună.”

În timpul căsătoriei, te vei confrunta cu un adevăr neplăcut. Probabil el va atinge probleme legate de s*x, finanțe, petrecerea timpului împreună, creșterea copiilor sau toate împreună. Evenimentele nu se vor dezvolta întotdeauna așa cum le-ai planificat. Este posibil să fie nevoie să-ți schimbi planurile pentru a construi relația dorită.

La început ți se va părea că lucrurile s-au înrăutățit înainte de a se îmbunătăți. Dacă refuzi să-ți recunoști defectele sau să-ți asumi responsabilitatea atunci când ceva nu merge bine, acest lucru va pune în pericol relația. Însă, din toate astea este compusă iubirea. Ea nu se reduce la a-i face mereu pe plac partenerului sau a obține plăcere. Dragostea – este în primul rând sprijin.

A sprijini partenerul – înseamnă a te gândi la interesele sale. Și uneori, de dragul acestui lucru, va trebui să-l atragi într-un conflict și să vorbiți despre lucruri complexe. Partenerii adevărați se dedică omului drag, chiar dacă acest act de dăruire va fi dureros. Însă, va duce la o dezvoltare pozitivă.

Dacă vă dedicați creșterii pozitive, ea vă va forța să vă identificați și să vă dezvăluiți slăbiciunile, temerile și îndoielile. Iar asta va oferi relației voastre perioade de fericire, încredere, apropiere, pasiune și fidelitate.

Autor: Nate Bagley