Frica – este lipsa de informații. Iată de ce apare și cum te împiedică să fii fericit.

Tot ce trece dincolo de limitele obișnuitului și explicabilului – adesea devine motivul formării unui vid, umplut cu frică. Frica – este lipsa de informații. Este ceva ce lipsește.

Una dintre nevoile de bază ale unui copil mic este nevoia de structură, atunci când copilul înțelege exact ce se întâmplă.

Imaginați-vă, copilul merge pe stradă. Atenția și privirea lui sunt îndreptate către tot ce îl înconjoară. În acel moment, în jurul lui se întâmplă o mulțime de evenimente. El poate privi îndelungat și cu mare interes chiar și o insectă care se târâie. În acel moment el pur și simplu nu vede treapta sau piatra, se împiedică și cade. În imaginea lumii copilului, apare brusc durerea. El nu-i înțelege originea. Cât de important este să-l ridici, să-l calmezi, să-i arăți ce s-a întâmplat: – “Mergeai, nu ai observat treapta, ai căzut, de aceea te doare – nu-ți fie teamă, totul este în regulă.” Crescând, micuțul învață să privească în jur și să observe obstacolele. Dar mai întâi trebuie să-i explici.

Ne maturizăm, dar în același mod, avem nevoie de o explicație structurală a ceea ce se întâmplă. Indiferent de vârstă, în noi trăiește acel copil mic, care vrea să i se arate ce se întâmplă de fapt.

Este important să ne explicăm nouă înșine sau să rugăm pe cineva să ne spună că lucrurile de care ne temem nu sunt atât de înfricoșătoare, dacă privim obiectiv. Atunci necunoscutul nu va fi umplut cu frică și va înceta să ne sperie. Când nu înțelegem un lucru, îl umplem cu frică.

Multe dintre fricile noastre nu sunt chiar ale noastre, ci ale strămoșilor noștri. Ei au trăit odată experiența periculoasă și dureroasă, pentru unii fatală. Și teama lor ți s-a transmis. Personal, nu ai avut o astfel de experiență traumatică, dar din anumite motive îți este frică.

Dacă obținem clarificări, apare structura. Ea începe să se umple și atunci se dovedește că nu ai nicio teamă.

Frica – este gardianul în necunoscut, într-o realitate nouă în care nu ai mai fost sau poate ai fost deja, dar la acea vreme ai obținut o experiență negativă.

Frica nu este ceva rău, este doar un indicator că intri în zona de expansiune, în zona necunoscutului și, dacă ești pregătit – o asculți ca pe un avertisment, îi mulțumești pentru grija ei și mergi mai departe. Iar dacă nu, atunci poți aștepta, poți crește în interiorul tău determinarea de a merge mai departe sau de a-ți oferi mai multe explicații.

Frica devine rea și periculoasă atunci când îi permiți să te controleze. Când frica ne limitează și ne conduce viața – ea devine un obstacol în calea fericirii noastre.

Atunci când te confrunți cu propriile temeri, merită să-ți amintești că este alegerea ta să-ți fie frică. În cele mai multe cazuri, când reușești să-ți controlezi emoțiile și să-ți frânezi frica, se dovedește că nu existau motive de teamă. Nu exista o amenințare reală. Cea mai groaznică teamă era doar un gând în mintea ta.

Ești pregătit să-ți privești fricile?