Ajutorul emoțional: cum poate fi sprijinit corect bărbatul și femeia

Toată lumea știe ce este durerea fizică. Dar mulți uită de durerea emoțională, care provoacă nu mai puțină suferință. Și pentru a ajuta omul să treacă peste ea, trebuie să fii în măsură să-l sprijini corect.

Trebuie să menționez că bărbații și femeile trebuie sprijiniți în mod diferit.

METODE INEFICIENTE DE SPRIJIN

1. Înțelegerea motivelor

Această metodă nu funcționează, deoarece omul care acum este supărat, neliniștit și îndurerat nu-i pasă din ce cauză s-a întâmplat totul. El doar se simte rău.

2. Deprecierea durerii emoționale.

Această metodă este ineficientă, deoarece în momentul experienței acute omul nu este capabil să evalueze amploarea problemei și să se calmeze. În schimb, simte că durerea sa este ignorată.

3. Încercarea de a acuza victima

Dacă vei învinui persoana care deja se simte rău, ea se va simți și mai rău.

METODE EFICIENTE DE SPRIJIN

Bărbaților:

Bărbații sunt mai zgârciți când vine vorba de emoții. Există două motive principale pentru acest lucru:

– În corpul masculin se produce mai puțin oxitocina și cortizolul (hormonul atașamentului și hormonul anxietății), dar mult mai mult testosteron și adrenalină (hormonii furiei). Prin urmare, bărbații sunt mai puțin empatici și blânzi, dar au mai multe șanse să fie agresivi.

– Băieților din copilărie li se spune: „bărbații nu plâng”. În lumea masculină, lacrimile sunt considerate o slăbiciune, ca și alte manifestări a emoțiilor. Aceasta nu înseamnă că bărbații nu simt nimic, dar ei tind să-și reprime emoțiile.

Sprijinindu-se reciproc, bărbații se înțeleg în tăcere. Nu spun nimic, nu cer nimic. Ei așteaptă cu răbdare când prietenul va putea spune cel puțin un cuvânt. Și prietenii pot da sfaturi (înțelepte și numai atunci când li se cere acest lucru).

Așadar, cum oferi sprijin corect unui bărbat:

– creează o atmosferă de atenție, căldură, deschidere, dar nu spune nimic și nu cere nimic. Doar așteaptă până când el va dori să vorbească.

-Ascultă fără a-l întrerupe sau atinge. Bărbatul va percepe orice îmbrățișare sau mângâiere ca o manifestare a milei, iar ea este umilitoare pentru el.

– Când va finisa, oferă-i sfaturi scurte, dar precise. Va fi util să-ți amintești despre realizările anterioare ale bărbatului, să-i reamintești că a depășit deja dificultăți serioase. Acest lucru îi va restabili încrederea în sine.

Cum oferi sprijin corect unei femei:

1. Așează-te alături de ea.

2. Îmbrățișeaz-o, ia-o de mână, mângăie-o pe cap.

3. Spune-i: ”Sunt cu tine, nu te voi lăsa, nu plec nicăieri. Înțeleg că te doare. Poți țipa, poți plânge – este absolut normal.”

4. Ascultă tot ce-ți spune femeia și nu o întrerupe. Permite-i să plângă. Fiecare dintre emoțiile noastre corespunde unui anumit comportament.

Dacă bărbatul își iubește femeia și îi pasă de durerea ei, el îi va permite să vorbească, să-și exprime emoțiile prin lacrimi. Îi va oferi acea empatie umană, care o va ajuta să-și recâștige încrederea. Și după ce s-a calmat, ea însăși va înțelege care este cauza problemei, cine este de vină, cum să prevină astfel de situații în viitor. Când le spun femeilor despre această metodă de sprijin, 99% dintre ele spun că în momentele dificile ale vieții au nevoie de asta.

Autor: A. Sahov – psiholog