Iată ce este anxietatea și prin ce se caracterizează oamenii anxioși

Frica – este o reacție normală la o situație periculoasă. Datorită ei conducem mașina cu atenție, suntem atenți la foc, nu lăsăm copiii mici nesupravegheați, nu îmbrățișăm animalele sălbatice. Frica apare atunci când există o amenințare reală și trece odată cu eliminarea ei.

Anxietatea – este și ea o reacție la o situație periculoasă. Însă, amenințarea este mai mult imaginară decât reală. Frica există în prezent, iar anxietatea este rezultatul unor gânduri ireale, catastrofale despre viitor.

Cu cât nivelul de anxietate este mai mare, cu atât este mai dificil să evaluezi corect ceea ce se întâmplă în jur. Atenția, memoria și capacitatea de a analiza și de a lua deciziile corecte se deteriorează. Omul este concentrat pe situația catastrofei așteptate, orice altceva nu mai are importanță. Astfel funcționează creierul nostru – procesează ceea ce este în centrul atenției în momentul de față, iar ceea ce rămâne dincolo de el – ignoră pentru a nu se supraîncărca.

Oamenii cu un caracter anxios își fac griji pentru orice – sănătate, relații cu ceilalți, studii sau muncă, siguranța copilului, probleme banale, dezastre naturale, etc. Ei aleg întotdeauna cel mai rău caz. Dacă una dintre rude întârzie acasă cu 15 minute, atunci i s-a întâmplat ceva; orice stare de rău este percepută ca o manifestare a unei boli grave.

Previziunile rele îi epuizează, îi lipsește de odihnă și somn. Ca urmare – apare oboseală cronică, iritabilitatea, supărarea. Anxietatea ține captiv omul zi de zi, îi determină bunăstarea și comportamentul, devine o parte a vieții sale. Anxietatea apare chiar și atunci când totul este în ordine – copiii și soțul sunt sănătoși și prosperi, situația financiară este stabilă, etc.

Oamenii anxioși se simt rău în situația alegeriinicio opțiune nu pare suficient de sigură. Cu toate acestea, decizia luată trebuie pusă imediat în aplicare, pentru ei este insuportabil să aștepte sau să amâne.

Anxietatea este însoțită de diverse manifestări corporale – dificultăți de respirație, palpitații, amețeli, transpirație, frisoane, senzație de nod în gât, urinare frecventă, rigiditate musculară, amorțeală și furnicături la nivelul membrelor. Ca urmare a tensiunii musculare constante, apare durerea de spate, gât și membre, senzația de oboseală și epuizare.

Anxietatea crescută a pacientului agravează prognosticul oricărei boli. Întrucât el, așteptând tot felul de complicații, pune la îndoială competența medicului și corectitudinea tratamentului prescris. Se adâncește în fiecare detaliu, caută să controleze totul. Se tratează singur, apelează la medicina alternativă, își îndeplinește în mod arbitrar programările, ia în mod selectiv medicamente.

Oamenii anxioși scanează constant realitatea înconjurătoare pentru a găsi un pericol. Gândurile lor sunt îndreptate către viitor – ceva teribil și ireparabil li s-ar întâmpla lor sau celor dragi. Drept urmare, ei nu au timp să trăiască aici și acum, în prezent, sunt lipsiți de posibilitatea de a se bucura de procesul vieții.

Acceptarea propriei stări, cercetarea, analiza senzațiilor corporale – poate contribui la reducerea nivelului de anxietate. De ajutor sunt activitățile fizice – sport, mersul pe jos, curățenia în casă. Este indicat să excludeți comunicarea cu persoanele extrem de anxioase, fumatul, alcoolul și să conectați hobby-uri interesante (pentru a muta atenția) și psihoterapia (pentru a învăța să vă înțelegeți și să vă gestionați anxietatea).