Cum unii oamenii îți fură fericirea și rochia fără să te atingă cu mâinile

O persoană poate fi jefuită fără să i se atingă proprietatea. Îi furi rochia, sandalele cu toc și gulerul din dantelă. Și împreună cu ele îi furi bucuria și fericirea. Iar ea rămâne dezbrăcată, goală și nefericită. Apoi rătăcește, jenată de aspectul său dezbrăcat. ”Regele este gol! Dezbrăcat până la piele, jefuit și umilit.”

Cu mulți ani în urmă, trăia o femeie tânără și frumoasă. Ea și soțul ei locuiau în sat și erau foarte fericiți. Într-o zi chiar au avut norocul să se îmbogățească – soțul ei a obținut un premiu. Mulți bani: suficient pentru a-i cumpăra soției cea mai frumoasă rochie și cele mai frumoase sandale cu toc. Tânăra femeie a îmbrăcat rochia superbă, iar mama i-a atașat un guler din dantelată albă. Fericită, zveltă și frumoasă, tânără soție a purtat toată vara această ținută. Dar i-a fost furată.

Pe trotuarul de lemn în fața ei stătea o femeie bătrână cu ochi mici și răi, care i-a spus femeii: „Toată vara te plimbi în aceleași haine! Se pare că bietul tău soț nu îți poate cumpăra nimic, e leneș sau zgârcit. Îi pare rău să cheltuie bani pentru tine. Se pare că nu te iubește. Și dantela ți-ai atașat-o în zadar, locul ei e pe prag, în loc de covor. Și pantofii nu ți se potrivesc, nu poți purta tocuri cu picioarele tale ”

Femeia povestește că rochia instantaneu a dispărut. A rămas un gol, o gaură neagră în loc de rochie. Picioarele au devenit scurte. Iar gulerul mamei a devenit o cârpă murdară. Își amintește și azi acest sentiment. Atunci nu a răspuns nimic. A zâmbit, a clipit copilărește și a fugit acasă, încercând să nu privească trecătorii. Vara se încheia; dar și vara i-a fost furată. De parcă nici nu a existat. Și bucuria a dispărut, de parcă nici nu a fost. A întâlnit o singură persoană care a rostit cuvântul-vrajă și i-a furat tot ce avea mai bun.

Au trecut mulți ani. Multe lucruri frumoase și scumpe a purtat femeia de-a lungul anilor. Dar niciodată nu a mai simțit acea bucurie tinerească ușoară care a fost cu ea în vara aceea. Vara fericită care i-a fost furată. Nu a mai purtat niciodată rochia; iar vara s-a terminat. A venit toamna și zilele reci. Vara și tinerețea se termină repede.

Nu te lăsa jefuit. Trebuie să opui rezistență. Să răspunzi. Să nu asculți discursurile hoților; să pleci sau să-i alungi din drum. Fericirea trebuie protejată. Dar uneori înțelegi acest lucru după mulți ani, într-o zi rece de toamnă, când găsești o fotografie veche alb-negru. Pe care vezi un soț tânăr plin de viață și o soție fericită în rochie cu guler din dantelă. Și vara care nu se va mai repeta niciodată.

Autor: Anna Kiryanova