Cireașa putredă de pe tort: Psihologul vorbește despre cum unii oameni depreciază un compliment

Există oameni care parcă îți spun cuvinte frumoase, dar te simți cumva neconfortabil după aceea.

O urmăritoare mi-a trimis un mesaj: „Mulțumesc Alexandru, m-ați ajutat foarte mult! Mi s-a îmbunătățit relația cu soțul, am depășit depresia, viața mea s-a schimbat. Și chiar dacă sunteți un domn atât de îndrăgostit de sine, sunteți de mare ajutor femeilor!”

Par cuvinte calde, dar mi-a rămas un sediment. ⠀

Această tehnică de comunicare se numește depreciere.

„Oh, ce cadou frumos, mulțumesc! Doar ambalajul este urât.”

“Mulțumesc, prietene, chiar m-ai ajutat. Desigur, nu ca data trecută.” 

Imaginați-vă că vi s-a oferit un tort frumos, delicat și delicios, dar în locul în care ar trebui să fie decorarea finală, este o mică cireașă putredă. Puțin, dar putredă. Veți mânca?

Este uimitor faptul că oamenii care îți oferă un astfel de tort sunt absolut siguri că îl vei savura cu plăcere și vor fi foarte triști dacă nu-l accepți. S-ar putea să mai vină și cu reproșuri: „Pentru tine m-am străduit atât de mult, ți-am făcut acest tort superb. Iar în ceea ce privește cireașa putredă – ei bine, astea sunt peste tot. O fac pentru obiectivitate, astfel încât viața să nu-ți pară un basm, pentru binele tău. ”

Din toate acestea putem concluziona: dacă vrei să-i spui cuiva cuvinte amabile de recunoștință sau susținere, atunci spune NUMAI aceste cuvinte. Ai de gând să-i reeduci pe ceilalți, să le faci un bine sau „o faci pentru binele lor” – mai bine renunță. Dacă nu ți se cere, nu este nevoie să vorbești despre cireșele putrede.

Iar dacă trebuie să corectezi o persoană, să-i spui ceva care o va ajuta, atunci utilizează aceste 3 reguli simple:

1. Asigură-te că intențiile tale sunt pure, că nu acționezi din invidie. În caz contrar, renunță.

2. Întreabă omul dacă are nevoie de feedback-ul tău și dacă este gata să-l asculte acum.

3. Oferă feedback-ul corect. În caz contrar omul îl va percepe ca depreciere, iar „binele” tău va fi ca o cireașă putredă.

Ați întâlnit astfel de oameni?