Somnul – este cel mai bun leac pentru stres. 5 sfaturi pentru a dormi corect

Oamenii de știință au găsit legătura dintre somnul insuficient, anxietate și încălcarea activității în anumite zone ale creierului. După ce voluntarii au fost împărțiți în două grupuri, dintre care unii au fost treji toată noaptea, iar ceilalți au dormit, s-a dovedit că nivelul de anxietate în primul grup a crescut cu 30%.

RMN a arătat că după o noapte fără somn, participanților li s-a deconectat cortexul prefrontal medial, care ajută la controlul anxietății. Iar părțile din creier care sunt responsabile pentru emoții erau hiperactive. În același timp, somnul profund s-a dovedit a fi un anxiolitic natural (inhibitor al anxietății), care ajută creierul să facă față anxietății. Astfel, o noapte nedormită dezactivează mecanismul care ajută creierul să controleze nivelul anxietății.

„Studiul nostru confirmă ferm că somnul insuficient crește anxietatea și, dimpotrivă, că somnul profund ajută la reducerea stresului”, a declarat Et Ben Simon, autorul principal al studiului, într-un interviu acordat pentru The Business Insider.

El a mai adăugat că somnul profund poate înlocui medicamentele pentru tulburări nervoase.

„Persoanele cu tulburări de anxietate de obicei au tulburări de somn, dar rareori îmbunătățirea somnului este văzută ca o recomandare clinică pentru a reduce anxietatea”, a spus Simon.

Matthew Walker, profesor de neurobiologie și psihologie la Universitatea din California, a sugerat că tulburările de somn și o escaladare accentuată a tulburărilor de anxietate în majoritatea țărilor industrializate nu sunt întâmplătoare, ci legate între ele.

“Cel mai bun pod între disperare și speranță este un somn bun”, a spus Walker.

Oamenii de știință oferă 5 sfaturi pentru un somn profund:

1. Treziți-vă în același timp, chiar și după un somn rău, chiar și în weekend;

2. Dormiți într-o cameră răcoroasă;

3. Cu o oră înainte de somn închideți geamurile cu jaluzele și opriți dispozitivele electronice;

4. Dacă nu puteți adormi, ridicați-vă și faceți ceva calmant, până când vă va fi din nou somn;

5. Evitați cofeina și alcoolul înainte de culcare.