7 probleme ale educației moderne, pe care bunicile noastre le-au evitat

În 1946, în Marea Britanie a fost lansat un studiu în care oamenii de știință au urmărit viața tuturor copiilor născuți într-o săptămână. Și mamele au luat parte la studiu: în opinia lor, nu este dificil să fii un părinte bun: este suficient să arăți căldură emoțională, să discuți cu copilul, să-l asculți și să urmezi câteva reguli simple. Părinții secolului XXI abordează mai amănunțit educația și adesea în detrimentul lor.

Iată la ce greșeli duce o astfel de abordare:

1. Utilizarea timpurie a produselor cosmetice

Conform cercetărilor, în Statele Unite, mai mult de jumătate dintre copiii cu vârste cuprinse între 12 și 14 ani folosesc produse cosmetice.

În acest caz consecințele psihologice nu vor întârzia să apară. Fetița va dobândi așa-numitul sindrom al prințesei: egocentrism, comportament teatral, încrederea că este excepțională și, ca urmare, o atitudine consumatoare față de viață.

2. Îndeplinirea tuturor dorințelor (capriciilor)

O jucărie nouă – imediat. „Cel mai important este să-i oferi o copilărie fericită” – așa gândesc părinții care cheltuie prea mulți bani pentru copil.

Dorința de a corespunde unei norme imaginare va crește o persoană incapabilă să gestioneze finanțele. El se va concentra exclusiv pe aspectul material al vieții, iar astfel de calități precum empatia și compasiunea vor fi străine pentru un astfel de copil (și mai târziu unui astfel de adult).

3. Lipsa responsabilităților casnice

82% dintre adulții de astăzi au recunoscut că în copilărie aveau responsabilități casnice: curățenia, spălarea vaselor, îngrijirea unui animal de companie ș.a. În același timp, doar 28% dintre ei încredințează astfel de sarcini copiilor lor.

Însă copilul are nevoie de ele, pentru că acestea formează o personalitate mai independentă, îi dezvoltă abilitățile de comunicare cu prietenii și familia, îi cultivă sensibilitatea, capacitatea de a avea grijă de aproapele său.

4. Teama de a discuta subiecte serioase

Divorțul, moartea, mutarea într-un alt oraș – nu fiecare părinte modern va decide să discute aceste subiecte cu copilul său, temându-se să-i provoace traume psihologice. Dar, copiii încep să-și dea seama de ireversibilitatea morții de la vârsta de aproximativ 4 ani. Tăcerea va provoca psihicului daune mai grave: mai devreme sau mai târziu, copilul se va întâlni cu un fenomen neplăcut și nu va ști cum să-l depășească.

O personalitate sănătoasă trebuie să experimenteze nu numai emoții pozitive, ci și negative.

5. Excluderea factorului de risc 

În realitățile moderne, părinții se tem să-i permită copilului să se întoarcă singur de la școală. Acest lucru are sens, dar nu ar trebui să aduceți situația la absurd. Recent, psihologii au aflat: dacă un copil nu se confruntă cu cele mai firești probleme, el dezvoltă temeri și complexe.

De exemplu, copilului i s-a interzis să meargă cu bicicleta pentru a evita căderile. Adolescentul a fost limitat în relațiile cu s*xul opus, să nu sufere după despărțire. Pentru a atinge maturitatea emoțională, trebuie să trăiești și experiențe negative. Aveți grijă de copiii voștri, dar cunoașteți măsura.

6. Hiperprotecția

Acum mamele tinere având mai mult timp liber, îl investesc îngrijindu-și excesiv copilul. Drept urmare, el crește neputincios, incapabil să-și rezolve singur probleme și este profund nefericit. Datorită încercării părinților de a se realiza prin copii, aceștia din urmă, de la o vârstă fragedă, trăiesc cu un sentiment constant de anxietate. Stilul de educație autoritară (hiper-protecția ) în cel mai rău caz poate duce la tentative de suicid la vârsta adultă.

7. O poziție de conducere slabă

Părinții nu întotdeauna pot stabili granițe personale, permițându-le copiilor orice. Le este frică să-și arate fermitatea, justificându-se cu fraze de genul „Ei bine, el este un copil”. De exemplu, părintele nu este mulțumit de cheltuielile săptămânale ale copilului său: se supără, dar continuă să-i dea sumele necesare, refuzându-și ceea ce are nevoie.

Incapacitatea adulților de a spune ”nu” va duce la faptul că vor fi percepuți de către copil ca fiind slabi și nu vor fi respectați.

Ce reguli de educație ai împrumuta de la mame, tați, bunici?