Antrenează-ți ”mușchii mentali”. Femeile puternice nu fac niciodată aceste 12 lucruri.

Pentru a ne antrena corpul, repetăm în mod regulat anumite exerciții. Cu gândirea funcționează aproximativ același principiu. Scăpând de obiceiurile proaste – putem obține succes. Psihoterapeutul Amy Morin ne sugerează să ne schimbăm viața prin antrenarea „mușchilor mentali”.

Datorită stereotipurilor culturale, așteptărilor celorlalți, presiunii sociale și diferențelor în educația băieților și fetelor, femeile adesea dobândesc anumite caracteristici ale comportamentului și gândirii. Amy Maureen a identificat 12 dintre dintre ele și le ilustrează prin exemplul femeilor puternice.

Deci, aceste femei:

1. Nu se compară cu alții

Fiecare minut petrecut pentru a-ți compara viața cu străinii – sunt 60 de secunde furate de la sine și de la obiectivele tale.

2. Nu tind spre perfecțiune

Latura ironică și crudă a perfecționismului este stresul. Un nivel atât de înalt încât ne poate împiedica să acționăm. Să-ți setezi standarde înalte este bine, dar acestea nu ar trebuie să fie de neatins.

3. Nu văd vulnerabilitatea ca fiind o slăbiciune. 

Poți merge cu o față impenetrabilă și arăta serios în ochii celorlalți. Dar a cere ajutor, a ne da seama de problemele noastre și a accepta faptul că nu suntem obligate să știm totul, nu este deloc o slăbiciune.

4. Nu permit îndoielilor să le oprească în drumul spre obiectiv

Suntem suficient de buni și inteligenți? Oare într-adevăr suntem capabili să ducem la bun sfârșit planul? Creierul ne va arunca întrebări complicate și va crea baza pentru îndoiala de sine, dar nu trebuie să cazi în capcana lor.

5. Nu se fixează pe ceea ce se întâmplă

Obiceiul prost de a răscoli trecutul și de a ne preocupa constant pentru ceea ce ar putea merge prost ne face să ne pierdem timpul și energia mentală. Acest lucru ne afectează negativ starea psihologică. Cea mai bună opțiune ar fi să abordați problemele ca probleme ce pot fi rezolvate, decât să le rulați în minte.

6. Nu evită provocările dificile

Fie că este vorba de oferta unei poziții de conducere sau de o conversație dificilă cu un prieten, situațiile dificile sunt inevitabile. Evitându-le, ne blocăm pe loc. Pas cu pas, întâlnește-te față în față cu temerile tale – iar încrederea în sine în cele din urmă doar va crește.

7. Nu se tem să încalce regulile

Fetele din copilărie sunt învățate să fie drăguțe, politicoase, educate, însă lumea este schimbată de cei care merg împotriva regulilor.

8. Nu-și permit să se abată din drum

Cineva ne poate spune că nu ne vom descurca, cineva va refuza să ne sprijine, alții ar putea să nu creadă în capacitățile noastre și să le limiteze, dacă le permitem. Trebuie să-ți consolidezi încrederea în forțele proprii.

9. Nu se autopedepsesc.

Este foarte important să ne asumăm responsabilitatea pentru greșelile făcute. Cu toate acestea, auto-pedeapsa ne face mai mult rău decât bine. Cuvintele „Am făcut alegerea greșită” sunt mult mai productive decât gândul „Sunt o persoană rea”.

10. Nu rămân tăcute

În multe domenii, cea mai mare parte a „timpului de emisie” este acordată bărbaților – acest fapt este confirmat de cercetări. Femeile trebuie să învețe să vorbească și să se facă auzite.

11. Nu se tem să se descopere din nou.

Ne maturizăm și ne schimbăm. Caracterul, prioritățile și valorile noastre de asemenea se schimbă. Făcând o schimbare puternică în carieră la 40 de ani sau revelându-ne spiritual la 60 de ani, creștem și continuăm să ne descoperim pe noi înșine.

12. Nu se tem să-și recunoască succesul 

Femeilor le este frică să pară arogante sau prea ambițioase. Chiar și după ce au auzit laude, ele mai degrabă vor atribui meritele altora decât le vor accepta. Trebuie să practicăm mai des cuvinte simple de recunoștință față de ceilalți și să ne recunoaștem propriile realizări.

Amy Morin este convinsă că toată lumea are oportunitatea de a-și antrena „mușchii mentali” – aceasta este o modalitate de a-ți schimba modul obișnuit de gândire, senzațiile și comportamentul. Ea consideră că cea mai bună modalitate de a deveni o persoană cu spirit puternic este munca mai semnificativă, pentru a scăpa de obiceiurile nesănătoase care ne împiedică să  avansăm.