6 exerciții pentru dezvoltarea inteligenței emoționale la copii

Abilitatea de a-ți recunoaște corect emoțiile și de a le gestiona – este cheia succesului profesional și a unei vieți fericite. Prin urmare, este important de dezvoltat inteligența emoțională și de dorit de la o vârstă fragedă. Psihologii recomandă 6 exerciții care vor fi utile pentru copilul tău (și pentru tine).

Nu este atât de important ce învățăm copiii, pe cât exemplu pe care îl arătăm. Iar cel mai important exemplu este – abilitatea de a fi fericit.

6 tehnici de dezvoltare a inteligenței emoționale (EQ) 

1. Cutia Emoțiilor

Este util să-ți creezi în imaginație propria cutie a fericirii. „Pune” în ea tot ceea ce asociezi cu fericirea: vizual, auditiv, la gust, miros și atingere. Apoi creează aceeași cutie cu copilul tău, discutând în detaliu emoțiile lui. De exemplu:

Vizual: zâmbetul fericit al copilului.

Auz: sunetul mării.

Gust: căpșuni dulci.

Miros: aromele pădurii după ploaie.

Atingere: îmbrățișarea omului drag.

2. Limbajul emoțiilor

Te va ajuta nu numai să-ți înțelegi propriile sentimente, dar și va permite celor din jur să te înțeleagă mai bine. O astfel de comunicare cu partenerul, colegii și în special cu copilul va deveni baza înțelegerii reciproce în familie și la locul de muncă. Pentru a face acest lucru, introdu în discursul tău formula: „Mă simt … pentru că … și aș vrea …”.

De exemplu, comunicând cu un copil, această formulă poate suna astfel: „Sunt supărată că ai vărsat apa cu vopsele. Mi-aș dori să fii mai atent. Acum, hai să curățăm împreună.”

3. Ce simt astăzi

Esența jocului este că în fiecare seară copilul alege emoția zilei. “Astăzi am simțit bucurie (tristețe, curiozitate, furie …) când …”. Pentru a face acest lucru, imprimați toate emoțiile personajului preferat al copilului, pe care le va alege pentru indicarea trăirilor sale. Acest joc îl va învăța conștientizarea și acceptarea propriilor sentimente.

4. Albumul foto emoțional

Nu fotografia doar în stilul „Eu și obiectivele turistice”. Încearcă să faci poze emoționale: „Ah! Acest palmier este ca un cactus imens – trebuie să-l încerc.”, ”Turnul nu cade?!”

Crede-mă, este o plăcere să privești aceste fotografii cu întreaga familie. Tipărește câteva fotografii, amestecați-le și creați o nouă poveste a călătoriei voastre.

5. Emoțiile în culori.

Puteți crea propria galerie de emoții, în care fiecare imagine este o emoție exprimată prin culoarea și compoziția pe care o alege copilul. Este foarte fain să desenați și în același timp să comparați cum ați obținut bucuria, tristețea, furia.

6. Compasul emoțiilor

Un joc unic care nu doar familiarizează copilul cu emoțiile, dar arată și ce sentimente simte o persoană într-o situație sau alta. Esența jocului: fiecare primește un set de 8 cărți: bucurie, frică, interes, inspirație, îndoială, surprindere, încredere, furie. Lista poate fi completată.

Un jucător vine cu un cuvânt-concept-situație și, alegând o emoție potrivită pentru el, pune cartonașul într-un cerc închis. Restul jucătorilor trebuie să ghicească: ce fel de emoție are jucătorul în situația prevăzută.

De exemplu, mama poate alege cartea „bucurie” pentru conceptul de „1 septembrie”, iar fiica – „frică”. Copiilor le este dificil să vorbească despre emoțiile lor. Și în joc le dezvăluie.

De asemenea nu uitați să citiți cărți și să ascultați muzică bună. Acestea sunt resurse atemporale pentru a vă cunoaște pe sine, pe ceilalți și întreaga lume.