Atacul de panică: 3 pași pentru a depăși această stare

”Profesioniști tineri, bărbați și femei divorțați, vârstnici – toți acești oameni îi unește faptul că astăzi preferă să trăiască separat. Viața solo este o nouă rundă în dezvoltarea societății.”Eric Kleinenberg, profesor de sociologie, Universitatea New York.

Societatea înconjurătoare și orice schimbare a ei contribuie la producerea simptomelor și bolilor inerente timpului. Astăzi, contextul nostru de viață se distinge prin fragmentarea și întreruperea sprijinului familial, dorința de autonomie, independență și în același timp – dezorientarea și acutizarea sentimentului de singurătate. Astfel, atacurile de panică devin o boală a vremurilor noastre. Numărul persoanelor care au apelat la ajutorul specialiștilor pentru a face față atacurilor de panică a crescut semnificativ.

Ce este atacul de panică? Este starea în care brusc ești cuprins de sentimentul de frică și groază, senzația că îți lipsește aerul, valuri reci sau calde (senzații) care pot acoperi diferite părți sau întregul corp cu tremur, amețeli, instabilitate, palpitații, greață și vărsături, tensiune intensă sau viceversa slăbiciune, picioarele îți cedează. Crezi că nu ești tu sau că lumea nu este așa cum ar trebui să fie, de parcă mori sau înnebunești în acel moment. Senzațiile alternează și pot dura de la câteva secunde și minute până la ore, se poate întâmpla o dată și se poate repeta. În acest moment, omul nu mai are încredere în corpul său. După ce a ieșit din această stare viu și nevătămat – îi rămâne frica teribilă că acea stare se va repeta.

Omul înțelege că viața sa nu va mai fi la fel – îi este teamă să trăiască fără ajutorul și sprijinul persoanei apropiate, îi este dificil să plece de acasă, să funcționeze independent. Adesea devine prizonier între patru pereți, îi este teamă să-și părăsească locuința. Asta îi provoacă tensiune, nu se simte liber, este dependent.

Călătoria pe care trebuie să o facă pacientul pentru a scăpa de atacurile de panică este – calea de la neînțeles spre înțeles, de la reprimat spre conștientizare și se poate face cu ajutorul terapiei.

La începutul acestei căi, ar fi util să utilizați un algoritm care constă din 3 pași:

1. Conștientizarea.

Dacă ai experimentat cel puțin un atac de panică, deja cunoști că el:

– începe și se termină;

– nu-ți pune viața în pericol ( nu vei muri și nu vei înnebuni din cauza lui). Acest fapt te poate ajuta atunci când vei experimenta un nou atac de panică.

2. Respirația.

În timpul unui atac de panică se observă insuficiență respiratorie. În acest sens, te vor ajuta exercițiile de respirație cu accent pe expirație: o inhalare obișnuită urmată de o expirație mai lungă.

3. Împământarea.

În timpul unui atac de panică, oamenii adesea spun că nu-și simt corpul. Vei ”reveni” în el concentrându-ți atenția pe picioare și alte părți ale corpului pe care te sprijini în prezent. În acest moment, poți schimba cumva poziția corpului pentru a intensifica senzația de sprijin.

„Atacul de panică – este un atac acut de singurătate”, – D.Franchesett